Notícies
< Anterior1234567...309310
Guerra Civil Espanyola: El PSOE porta al Congrés la necessitat d'exhumar fosses de la Guerra Civil i crear bancs d'ADN dels familiars
divendres, 10 de febrer de 2017

10/02/2017.- El grup socialista al Congrés ha presentat una proposició no de llei per revitalitzar les polítiques de recuperació de la memòria, menyspreades pel govern del Partit Popular. Alguns dels aspectes més destacats de la iniciativa són la necessitat d'estudiar la possibilitat de crear bancs d'ADN amb la la urgència i celeritat a què obliga l'avançada edat de molts dels familiars de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura; impulsar la retirada de símbols i monuments que honren la memòria dels vencedors o commemoren el conflicte civil o la dictadura, aplicant de forma plena i no arbitrària la llei, i elaborar un cens complet de les infraestructures i obres realitzades amb treballs forçats de represaliats, previ a la col·locació de plaques o plafons informatius i homenatge dels represaliats.

Segona Guerra Mundial: Reportatge: El vandalisme i la manipulació de les seves imatges a Auschwitz-Birkenau
dijous, 9 de febrer de 2017

09/02/2017.-El vandalisme sobre els elements patrimonials és una trista pràctica generalitzada, i els camps nazis de concentració i extermini no en són malauradament una excepció. El memorial d'Auschwitz-Birkenau, conegut arreu del món, pateix el fenomen tot i les mesures de seguretat preses a l'espai i l'elevat grau de compromís amb la preservació dels espais de memòria que haurien de reunir els visitants.

Guerra Civil a Catalunya: La Fatarella honra la memòria dels 34 pagesos morts pels anarquistes el 1937
dijous, 2 de febrer de 2017

02/02/2017.-Han passat vuitanta anys, però el dolor encara genera llàgrimes. En silenci, i sota un fred intens, familiars i veïns de la Fatarella van dipositar el passat de cap de setmana un clavell sobre el nou monument que recorda, ara sí, els 34 pagesos assassinats per forces anarcosindicalistes entre els dies 24 i 26 de gener de 1937.

Guerra Civil a Catalunya: Catalunya declara el 5 de febrer com a Dia Nacional de l'Exili i la Deportació
dimecres, 1 de febrer de 2017

01/02/2017-La Generalitat ha declarat el 5 de febrer com a Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, en memòria dels fets esdevinguts en tal data de 1939. Aquell dia els màxims representants de les institucions republicanes -el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys; el president del Govern Basc, José Antonio de Aguirre; el president de la República, Manuel Azaña, el president de les Corts espanyoles, Diego Martínez Barrio-, van fugir pel Coll de Lli (La Vajol), camí de Les Illes, juntament amb centenars de civils, com el poeta Pere Quart o l’escriptora Mercè Rodoreda, i militars, la major part dels quals no van tornar mai més a casa seva.