Notícies
< Anterior1234567...284285
Guerra Civil a Catalunya: La Generalitat excava i recupera les restes d'un soldat executat pels franquistes a Torelló el 1939
dimecres, 29 de juliol de 2015

29/07/2015.-La Generalitat de Catalunya ha dut a terme la prospecció i l’excavació d’una fossa al Mas del Puig de Torelló (Osona), que ha permès recuperar les restes òssies d’una persona presumptament executada per les tropes franquistes el 4 de febrer de 1939, durant l’ocupació franquista de la població. La intervenció confirma la versió transmesa per les fonts de memòria oral i la documentació històrica disponible. L’excavació s’ha realitzat mitjançant metodologia arqueològica i antropològica i preveu la realització de posteriors treballs de contrast genètic. El Govern assegura que l'actuació mostra la seva voluntat "de seguir impulsant una política activa pel que fa a la recuperació i identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme".

Segona Guerra Mundial: Instal·len panells interactius al cementiri militar de Yokohama per descobrir les històries dels presoners de guerra morts al Japó
dimecres, 29 de juliol de 2015

29/07/2015.- L’organisme encarregat de gestionar els cementiris militars de la Commonwealth (CWGC) ha col•locat uns panells interactius al cementiri militar de Yokohama, l’únic de la Commonwealth existent al Japó, amb 1.500 tombes. El cementiri es va iniciar el 1945 per part d’una unitat d’enterraments militars d’Austràlia i avui és el lloc de descans dels presoners de guerra que van morir a tot el Japó durant la Segona Guerra Mundial.

Guerra Civil a Catalunya: Els Tedax desactiven cada any a Catalunya fins a 2.300 explosius de la Guerra Civil
dimarts, 28 de juliol de 2015

28/07/2015.-Els equips de desactivació de la policia catalana detonen de manera controlada entre 500 i 2.300 artefactes explosius de la Guerra Civil cada any. El major nombre d'operacions es realitza a les comarques de Lleida, zona dels antics fronts de guerra del Segre i el Pallars, on es van produir nombrosos combats. A Girona, el nombre d'operacions és menor encara que major la concentració d'artefactes, en moltes ocasions material del bàndol republicà abandonat durant la caòtica retirada a l'hivern de 1939. A les Terres de l'Ebre, el desenvolupament de la batalla de l'Ebre i de l'última fase de l'ofensiva d'Aragó ha deixat un persistent rastre d'objectes bèl·lics, al subsòl de nuclis urbans, camps de conreu, boscos i en el mateix riu.

Guerra Civil a Catalunya: La Fatarella exposarà les imatges dels atacs aeris sobre la població durant la Guerra Civil
dilluns, 27 de juliol de 2015

27/07/2015.-L’associació Lo Riu de la Fatarella inaugura el pròxim dissabte, 1 d’agost, l’exposició ‘La Fatarella sota les bombes’, que mostra els bombardejos que va patir la població per part de l’aviació legionària italiana durant la Guerra Civil.