Notícies
< Anterior1234567...292293
Segona Guerra Mundial: Un ex infermer d'Auschwitz-Birkenau, de 95 anys, serà jutjat per complicitat en l'assassinat d'almenys 3.681 persones
dimarts, 19 de gener de 2016

19/01/20106.-Als seus 95 anys d'edat, Hubert Zafke, ex infermer al camp de concentració i extermini d'Auschwitz-Birkenau anirà a judici el proper mes de febrer acusat d'almenys 3.681 càrrecs de còmplice de assassinat, han anunciat les autoritats alemanyes. Zafke va ser infermer en el camp del 15 d'agost 1944 al 14 de setembre de 1944. Durant aquest període, 14 trens carregats de deportats- entre ells la cronista adolescent Anna Frank- van arribar a Auschwitz-Birkenau, on molts serien assassinats a les cambres de gas.

Guerra Civil a Catalunya: Opinió: 'Els Fets de la Fatarella, any de concòrdia', de l'escriptor Josep Gironès
dimarts, 19 de gener de 2016

19/01/2016.- Article d'opinió de l'escriptor Josep Gironès Descarrega, 'Els Fets de la Fatarella, any de concòrdia'

Com cada any per aquest temps em proposo recordar els Fets de la Fatarella esdevinguts entre els dies 24 i 27 de gener de 1937. Aquesta reiteració és fruit de l'interès de moltes persones que voldríem veure reconegudes les víctimes dels Fets, unes persones que en el seu moment van morir en defensa de les seves terres, i que foren enterrades en unes fosses comunes sense cap mena de distintiu que les identifiqués. A banda, també ens agradaria que els Fets deixessin de considerar-se un esdeveniment a oblidar, i més quan constitueixen la pàgina més important i punyent de la nostra història local, la qual, de retruc, significà el primer pas perquè la Generalitat de Catalunya plantés cara als grups violents anarquistes que fins aleshores havien sembrat el pànic a la rereguarda, lluny del front de guerra. Es vulgui reconèixer o no, els Fets de la Fatarella formen part de la història local, però també de la universal.
A qualsevol persona que llegeixi aquest escrit li pot sobtar que un poble com la Fatarella, tan dinàmic en molts camps, hagi mantingut en l’oblit les víctimes dels Fets, com si mai no haguessin existit. Tot té la seva explicació.

Guerra Civil a Catalunya: El FC Barcelona estrena avui una pel·lícula sobre Josep Suñol, el president afusellat el 1936
dilluns, 18 de gener de 2016

18/01/2016.-El cinema Aribau de Barcelona estrena avui, dilluns, 18 de gener, la pel·lícula, Josep Suñol: Un crit valent', un film sobre la figura del president Josep Suñol i Garriga, assassinat per soldats franquistes a l’estiu del 1936. L'estrenà s'ha programat a les 20.30 hores, i comptarà amb l’assistència del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont; de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; del president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i de membres de la Junta Directiva, a més de personalitats del món blaugrana.

Guerra Civil a Catalunya: La Generalitat atén 50 peticions anuals de familiars de desapareguts a la batalla de l’Ebre
dilluns, 18 de gener de 2016

18/01/2016.- Manuel Jiménez, extremeny del poble de Santa Amalia, fa 30 anys que busca el seu tiet, Juan José Jiménez Almaraz, capità republicà desaparegut el 1938 a la batalla de l’Ebre. De la seva curta vida, va morir al voltant dels 21 anys, en sap ben poca cosa. Dos telegrames de l’Exèrcit de la República i un grapat de fotografies trameses pel jove a la seva nòvia són els principals i quasi únics testimonis de la seva vida.  El cas de Jiménez no és aïllat. Segons l’Àrea de Desapareguts de la subdirecció, en els 3 últims anys hi ha un mínim de 50 peticions anuals de familiars que busquen dades i/o les restes dels éssers estimats desapareguts a l’Ebre. Una cinquena part dels casos són rebuts pel COMEBE, que els trasllada a la Generalitat