Guerra Civil a Catalunya: Un grup d'arqueòlegs recupera a Corbera d'Ebre un lloc de comandament brigadista
dimecres, 28 de setembre de 2016

21/09/2016.-Un equip de set arqueòlegs de les Universitats de Barcelona i Glasgow excaven fins divendres a Corbera d'Ebre un lloc de comandament utilitzat per dos batallons de les mítiques Brigades Internacionals a la batalla de l'Ebre. Disposen del propietari del terreny i responen a la proposta formulada per l'Associació Lo Riu de la Fatarella i l'investigador de la batalla de l'Ebre, Alan Warren.

Guerra Civil a Catalunya: La Generalitat extraurà l’ADN de soldats desapareguts i dels seus familiars per identificar les restes
dimecres, 7 de setembre de 2016

07/09/2015.-El Govern de la Generalitat ha fet un pas històric en la recerca dels milers de desapareguts durant la Guerra Civil a Catalunya i la repressió franquista. Tres conselleries s’han coordinat per extreure el perfil genètic de les restes humanes dipositades a l’Ossari de les Camposines, a la Fatarella, i de les restes que s’han extret fins ara i en un futur s’extreguin de les restes dels soldats dipositats en fosses comunes escampades pel país. Aquests perfils es contrastaran amb els perfils dels familiars dels desapareguts inscrits en un cens de la Generalitat, avui format per 4.794 persones. La Generalitat, a través de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, prendrà de forma gratuïta les mostres biològiques de familiars de desapareguts. En cas que els perfils coincideixin, s’entregaran les restes del desaparegut a la seva família, culminant així el procés.

Guerra Civil Espanyola: Pamplona exhumarà les restes de Mola i Sanjurjo enterrades al Monument als Caiguts
dijous, 1 de setembre de 2016

01/09/2016.- L'Ajuntament de Pamplona exhumarà el 16 de novembre les restes mortals de les vuit persones enterrades a la cripta del Monument als Caiguts, inclosos els d'Emilio Mola i José Sanjurjo, dos dels generals colpistes durant l'anomenat Alzamiento Nacional. Després dels treballs d'exhumació, comprovació i documentació de les restes mortals continguts a la cripta, aquests seran lliurats als familiars una vegada que es clausuri la cripta com a espai de cementiri.

Guerra Civil a Catalunya: Un casa rural del Delta vol recuperar un búnquer de la XIV Brigada franco-belga
dimarts, 30 d'agost de 2016

30/08/2016.-Albert Hernández, propietari de la casa rural Mas de Bernis, ubicada al delta de l’Ebre, ha decidit impulsar un projecte de recuperació de la memòria dels voluntaris francobelgues que van lluitar a la batalla de l’Ebre i van patir una cruenta derrota al sector de Campredó. Situada al terme de l’Aldea, l’antiga Colònia Agrícola San José –un magnífic edifici de 1.350m2 de finals del segle XIX– va esdevenir lloc de comandament de la XIV Brigada Internacional ‘La Marsellesa’, segons diversos historiadors, la primavera de 1938.