Guerra Civil a Catalunya: Una desena de biberons tornen a Pàndols per recordar els caiguts a la batalla de l'Ebre
dimarts, 26 de juliol de 2016

25/07/2016.-Miquel Morera, biberó de 96 anys de la Columna Macià-Companys, observa amb expectació les cabrioles del caça F-18 de la base aèria de Saragossa sobre el cel blau de Pàndols. És l’instant final del calorós acte d’homenatge a totes les víctimes de la batalla de l’Ebre impulsat fa dècades pels supervivents de la Lleva de Biberó. Amb franquesa i un somriure als llavis, admet, «si l’enemic hagués tingut aquests avions a la guerra, no hauríem durat ni cinc minuts».Acompanyat de la seva família, el veterà és un dels pocs biberons que enguany va assistir a l’acte, sempre convocat un 25 de juliol, efemèride de l’inici de la batalla, a les 12 del migdia, a la Cota 705, on es va erigir un monument símbol de pau i reconciliació.

Segona Guerra Mundial: El museu d'Auschwitz-Birkenau prohibeix l'ús de Pokémon Go a l'antic camp d'extermini
dijous, 21 de juliol de 2016

21/07/2016.- El museu memorial d'Auschwitz-Birkenau ha demanat als responsables de Pokémon Go que suprimeixin l'antic camp de concentració i extermini nazi del joc per a telèfons mòbils. "Considerem aquestes pràctiques fora de lloc. Va ser aquí on milers de persones van patir, jueus, polonesos, gitanos, russos i gent d'altres nacions", va explicar. "Volem sensibilitzar de manera general a tots els productors de jocs sobre el respecte de la memòria de les víctimes del camp de mort nazi més gran de la Segona Guerra Mundial", ha afegit

Guerra Civil Espanyola: Barcelona estrena la primera plaça de la República de la ciutat a Nou Barris
dijous, 21 de juliol de 2016

21/07/2016.-Barcelona ha estrenat la denominació de plaça de la República a un espai públic a Nou Barris, fins ara anomenat plaça de Llucmajor, un cop l’alcaldessa, Ada Colau, havia signat el decret que oficialitza el canvi de nomenclatura. Aquest dimarts, 19 de juliol, el canvi de les plaques de la plaça s’ha dut a terme en un acte presidit pel primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, en el qual han assistit representants de l’Ajuntament i de les entitats que han donat suport a aquesta modificació.

Guerra Civil Espanyola: Elaboren un guia bibliogràfica sobre la participació de les dones a la Guerra Civil
dimecres, 20 de juliol de 2016

21/07/2016.-L’Institut Català de les Dones (ICD) de la Generalitat de Catalunya se suma al projecte de commemoració dels 80 anys de l'inici de la Guerra Civil, que impulsa el Memorial Democràtic per rememorar els fets de la guerra "amb la voluntat de tornar a proclamar Catalunya una terra de pau", s'assegura. La col·laboració de l’ICD es concreta a través del seu Centre de Documentació especialitzat que ha elaborat la Guia bibliogràfica “Dones a la Guerra Civil”, un recull de bibliografia sobre la participació cultural, política i social de les dones durant la Guerra Civil Espanyola a Catalunya que recull tota la documentació, en català, disponible als fons documentals d’aquest centre sobre l’experiència i la memòria femenina d’aquest moment històric.