divendres, 10 de febrer de 2017 Tornar a les notícies
El PSOE porta al Congrés la necessitat d'exhumar fosses de la Guerra Civil i crear bancs d'ADN dels familiars

Redacció.-10/02/2017.- El grup socialista al Congrés ha presentat una proposició no de llei per revitalitzar les polítiques de recuperació de la memòria, menyspreades pel govern del Partit Popular. Alguns dels aspectes més destacats de la iniciativa són la necessitat d'estudiar la possibilitat de crear bancs d'ADN amb la la urgència i celeritat a què obliga l'avançada edat de molts dels familiars de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura; impulsar la retirada de símbols i monuments que honren la memòria dels vencedors o commemoren el conflicte civil o la dictadura, aplicant de forma plena i no arbitrària la llei, i elaborar un cens complet de les infraestructures i obres realitzades amb treballs forçats de represaliats, previ a la col·locació de plaques o plafons informatius i homenatge dels represaliats.


La iniciativa del Grup Socialista també inclou afrontar, les recomanacions de l'informe d'experts sobre el futur del Valle de los Caídos, per procedir a resignificar la funció del Valle de los Caídos perquè deixi de ser un lloc de memòria franquista i nacional-catòlica i reconvertir- en espai per a la cultura de la reconciliació, de la memòria col·lectiva democràtica, i de dignificació i reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura. En particular, donar compliment preferent a l'exhumació de les restes de Francisco Franco i el seu trasllat fora del recinte així com a l'exhumació de les restes de José Antonio Primo de Rivera per la seva reubicació, si s'escau, en un lloc no preeminent de l'edifici.


A més, el Grup Socialista defensa la necessitat d'excloure tota mena de subvenció o ajuda pública a qualsevol organització o entitat que enalteixi o defensi la Dictadura o la figura del dictador Franco, el nazisme, la xenofòbia o qualsevol altra expressió de caràcter discriminatori o vexatori per les víctimes, promoure la creació d'una Comissió de la Veritat, en la línia de les recomanacions de Nacions Unides, estudiar la qüestió de la nul·litat de les condemnes dictades pels tribunals penals franquistes contra qui van defensar la legalitat republicana, i establir el 11 de novembre, dia Europeu de les víctimes del Feixisme, com a dia de record i homenatge a les víctimes del franquisme.


Finalment, els socialistes demanen reprendre les polítiques públiques destinades a la recuperació de la memòria històrica; reprendre l'expedició de declaracions de reparació i reconeixement personal per a totes aquelles persones que van patir persecució i presó o violència per raons polítiques o ideològiques i, si escau, constatar la il·legitimitat de les sentències emanades dels tribunals il·legítims, així com que es duguin a terme les actuacions necessàries per a la localització i exhumació de fosses i identificació dels cadàvers.


"És necessària l'efectiva aplicació i desenvolupament de la Llei", ha dit la secretària adjunta, "perquè va ser una llei important per al nostre país, va engrandir la nostra democràcia i augmentar els drets de la persones que van patir la guerra civil i la dictadura". Des de l'arribada al Govern del PP, ha denunciat, "la llei ha deixat d'aplicar". En aquest sentit Rodríguez ha recordat que en el primer pressupost del PP es va reduir la quantia destinada a la seva aplicació i que després, el pressupost es va quedar a zero. Per tot això, "exigim l'aplicació de la llei al Govern". Una llei que sí que s'ha desenvolupat a les comunitats autònomes governades pel Partit Socialista, han sentenciat.