Segona Guerra Mundial: El Tribunal Suprem d'Alemanya confirma la condemna al 'comptable' d'Auschwitz de 95 anys
divendres, 2 de desembre de 2016

02/12/2016.- El Tribunal Suprem (TS) d'Alemanya ha confirmat una condemna a quatre anys de presó a Oskar Gröning, de 95 anys, per la seva participació en els crims del camp de concentració d'Auschwitz. Gröning, l'anomenat "comptable d'Auschwitz" per les seves funcions essencialment burocràtiques en aquest camp nazi, va ser condemnat el juliol de 2015 per l'Audiència Provincial de Lüneburg (nord d'Alemanya) per complicitat en 300.000 casos d'assassinat.

Guerra Civil a Catalunya: Vuit grups de recreadors rememoren diumenge a Flix el final de la batalla de l'Ebre
dimecres, 23 de novembre de 2016

23/11/2016.-Vuit grups de recreadors participaran diumenge, 27 de novembre, en la tercera edició de la recreació del final de la batalla de l'Ebre, a Flix. 78 anys enrere, la matinada del 16 de novembre de 1938, el municipi va ser l’escenari de la retirada de les darreres forces de l’exèrcit republicà que havien lluitat a la Batalla de l’Ebre: creuant el pont de ferro, dinamitat després que passés l’últim soldat, el XV Cos de l’Exèrcit Republicà posava fi a aquella llarga batalla.

Guerra Civil Espanyola: ERC reclama exhumar les restes de Franco i José Antonio del Valle de los Caídos
dimarts, 15 de novembre de 2016

15/11/2016.-El grup d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats ha registrat una proposició no de llei per demanar que es compleixin les recomanacions de la comissió d’experts sobre el futur del Valle de los Caídos, presentades el 2011, per a la resignificació integral del complex. Entre elles, l’exhumació de les restes de José Antonio Primo de Rivera per incloure-les en un columbari amb la resta de víctimes, tret que la família decidís un altre destí, i exhumar les restes de Francisco Franco i treure-les del Valle de los Caídos.

Guerra Civil a Catalunya: Transferits a l'Arxiu Nacional de Catalunya un total de 41.393 fitxes de personal de la Generalitat republicana
dimarts, 15 de novembre de 2016

15/11/2016.- El Departament de Governació ha transferit a l’Arxiu Nacional de Catalunya un total de 41.393 fitxes de personal funcionari de la Generalitat republicana, que es trobaven emmagatzemades a la seu del departament, a la Via Laietana, 26. Hi figuren els consellers del moment (Artemi Aguadé, Josep Calvet, Joan Comorera, Ventura Gassol...), persones que ja eren o serien rellevants en diferents àmbits professionals (el metge Moisés Broggi, la professora d’història natural Àngels Ferrer Sensat, el cap de l’Arxiu de l'Audiència Territorial de Barcelona Fèlix Duran i Cañameres, l'arquitecte Bonaventura Bassegoda i Musté), juntament amb totes les persones anònimes que feien funcionar la institució.