Notícies
< Anterior1234567...309310
Segona Guerra Mundial: Estudi: Els judicis penals als responsables del sistema de camps de concentració de Mauthausen-Gusen (Àustria)
dimarts, 5 de maig de 2020

Andreu Caralt Gimenez-05/05/2020-El camp de concentració (Konzentrationslager 'KL') de Mauthausen (Àustria) i la seva extensa xarxa de subcamps fou un dels sistemes que repartits per les noves fronteres del Tercer Reich va utilitzar el règim nazi alemany entre 1938 i 1945 per recloure, esclavitzar i assassinar amplis grups de persones, tant del mateix país com de nombrosos països estrangers, alguns d'ells ocupats en aquest període pels nazis. A partir de novembre de 1945 i fins a desembre de 1947, l'Exèrcit dels Estats Units escollí l'antic camp nazi de Dachau, prop de Munic, per desenvolupar una sèrie de judicis militars contra guardes dels camps de concentració, personal mèdic, membres de les unitats de les SS i civils alemanys acusats de crims de guerra. Es van celebrar 465 judicis en aquest període, entre ells els dels responsables dels camps nazis i els seus subcamps de Dachau, Buchenwald, Flossenburg, Nordhausen, Mühldorf i Mauthausen. Es van jutjar un total de 1.200 acusats de crims de guerra amb un percentatge de condemnes del 73 per cent.

Guerra Civil Espanyola: El PSOE porta al Congrés la necessitat d'exhumar fosses de la Guerra Civil i crear bancs d'ADN dels familiars
divendres, 10 de febrer de 2017

10/02/2017.- El grup socialista al Congrés ha presentat una proposició no de llei per revitalitzar les polítiques de recuperació de la memòria, menyspreades pel govern del Partit Popular. Alguns dels aspectes més destacats de la iniciativa són la necessitat d'estudiar la possibilitat de crear bancs d'ADN amb la la urgència i celeritat a què obliga l'avançada edat de molts dels familiars de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura; impulsar la retirada de símbols i monuments que honren la memòria dels vencedors o commemoren el conflicte civil o la dictadura, aplicant de forma plena i no arbitrària la llei, i elaborar un cens complet de les infraestructures i obres realitzades amb treballs forçats de represaliats, previ a la col·locació de plaques o plafons informatius i homenatge dels represaliats.

Segona Guerra Mundial: Reportatge: El vandalisme i la manipulació de les seves imatges a Auschwitz-Birkenau
dijous, 9 de febrer de 2017

09/02/2017.-El vandalisme sobre els elements patrimonials és una trista pràctica generalitzada, i els camps nazis de concentració i extermini no en són malauradament una excepció. El memorial d'Auschwitz-Birkenau, conegut arreu del món, pateix el fenomen tot i les mesures de seguretat preses a l'espai i l'elevat grau de compromís amb la preservació dels espais de memòria que haurien de reunir els visitants.

Guerra Civil a Catalunya: La Fatarella honra la memòria dels 34 pagesos morts pels anarquistes el 1937
dijous, 2 de febrer de 2017

02/02/2017.-Han passat vuitanta anys, però el dolor encara genera llàgrimes. En silenci, i sota un fred intens, familiars i veïns de la Fatarella van dipositar el passat de cap de setmana un clavell sobre el nou monument que recorda, ara sí, els 34 pagesos assassinats per forces anarcosindicalistes entre els dies 24 i 26 de gener de 1937.