dijous, 09 de febrer de 2017 Tornar a les notícies
Reportatge: El vandalisme i la manipulació de les seves imatges a Auschwitz-Birkenau

Diari de Guerra (Andreu Caralt).-09/02/2017.-El vandalisme sobre els elements patrimonials és una trista pràctica generalitzada, i els camps nazis de concentració i extermini no en són malauradament una excepció. El memorial d'Auschwitz-Birkenau, conegut arreu del món, pateix el fenomen tot i les mesures de seguretat preses a l'espai i l'elevat grau de compromís amb la preservació dels espais de memòria que haurien de reunir els visitants.

El seu cas, amb tot, és especial pel relleu de l'espai i afegeix al vandalisme, interpretacions falses de l'origen dels mateixos actes vandàlics. Així ha succeït aquesta setmana quan diversos perfils de Twitter dedicats a la difusió d'imatges històriques, que compten amb desenes de milers de seguidors, compartien una imatge de l'interior d'una cambra de gas a Auschwitz -on per altra part és prohibit prendre imatges- amb l'afirmació sensacionalista que les desenes de marques verticals ratllades a la paret les havien fet els deportats amb les seves ungles. El compte oficial del Memorial d'Auschwitz ha hagut de respondre a la desagradable afirmació amb aquest text. 'No manipuleu els vostres seguidors. Això són les tristes marques vandàliques realitzades pels visitants que no saben com comportar-se en un lloc històric'.

Diari de Guerra ha pogut comprovar que una de les zones més danyades és a l'interior dels pocs barracons que resten dempeus a Birkenau. Les parets i a les estructures de fusta on dormien els deportats estan coberts per desenes de grafits, la majoria noms i cognoms i també símbols. Aquestes marques desfiguren de manera barroera la naturalesa de l'espai, l'enorme esforç fet per conservar-lo inalterat, i danya el necessari missatge que transmeten els camps contra l'horror del passat i els riscos del seu oblit.