Diari de Guerra (Andreu Caralt).-02/10/2013.- Dues famílies catalanes de soldats desapareguts a la Guerra Civil i el Franquisme han impulsat un banc d’ADN per facilitar la identificació dels seus parents oblidats avui en les milers de fosses comunes escampades arreu de l’Estat espanyol.
El banc està gestionat pel Laboratori de Genètica Forense de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, encarregada de prendre les mostres als familiars i custodiar-les a 85 graus negatius de temperatura.
El protocol d’actuació és senzill. La família ha de realitzar un esquema de l’arbre genealògic familiar per relacionar el soldat desaparegut amb els familiars vius. A continuació, s’ha de posat en contacte amb el laboratori o amb les famílies impulsores. L’equip de metges prendrà les extraccions de sang que s’hagin determinat per garantir el testimoni genètic i, finalment, una part de l’ADN extret serà dipositat al banc i a resta s’entregarà als familiars. El cost de cada extracció és de 150 euros.
Fins ara han estat sis les famílies que han cedit el seu ADN, entre ells Roger Heredia, de la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre), i Marc Antoni Malagarriga, del Berguedà. Tots dos han presentat aquesta setmana a Tortosa els detalls de la iniciativa.
El cens de persones desaparegudes de la Guerra Civil i el franquisme a Catalunya incorpora 4.300 noms, una part de les quals -els morts al front de l’Ebre- estan inscrits al Memorial de les Camposines, a la Fatarella. Els promotors, tanmateix, no han pogut accedir a la base de dades del cens i, per tant, són molts els familiars de desapareguts a Catalunya que desconeixen l’existència del banc.
Apel·lació a la Generalitat
L’objectiu dels promotors és aconseguir que la Generalitat de Catalunya assumeixi la gestió del banc, ho comuniqui a tots els familiars incorporat al cens i financi les extraccions.
De fet, Heredia i Malagarriga s’han reunit amb la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el director del Memorial Democràtic, Jord Palou-Laverdós. «Ho veuen amb bons ulls però ens diuen que no són poques les dificultats a nivell de competències administratives i legal, amb l’escull de la llei de protecció de dades», assenyala Malagarriga.
Així les coses, els promotors s’han posat en contacte amb els 135 diputats del Parlament per demanar el seu suport. Han obtingut una quinzena de resposta, «cap del PP ni Ciutadans», i el compromís d’una reunió amb la c omissió de justícia del Parlament el proper 17 d’octubre.
Mentre, el protocol ha estat traduït a l’anglès i francès i repartit personalment entre els assistents als actes de recuperació de memòria que s’han celebrat enguany, sobretot al front de la batalla de l’Ebre.
La setmana passada, els promotors també es van reunir conjuntament amb desenes de familiars de desapareguts més amb el grup d’experts de l’ONU sobre desaparicions forçades que ha visitat diversos indrets de l’Estat espanyol. “Hi havia uns 100 familiars i vam tenir l’oportunitat de repartir el protocol. De l’ONU esperem que insti al Govern a actuar d’un cop per crear un gran banc d’ADN i així es comencin a creuar dades i identificar cadàvers per a que finalment poguin descansar al costat de les famílies”, assegura Heredia.
«Ens hem de donar pressa, els familiars més properes tenen, tots, més de 80 anys. Aconseguir el seu testimoni genètic és molt important i ho hem de fer ara», conclou Heredia.
El testimoni
El besavi de Roger Heredia,un dels promotors del banc d’ADN, era Jaume Guinau,de la Torre de l’Espanyol. Va lluitar a la batalla de l’Ebre al front de les serres de Pàndols i Cavalls. «En un dia de forts atacs aeris estava amagat en una trinxera. Els companys li van dir que no sortís de la trinxera,va sortir i fou abatut per un projectil», explica Heredia. La família no té cap document sobre el punt exacte del seuenterrament «ni apareix en cap llista com a soldat mort».
L’únic consol per a la família, fins ara, ha estat inscriure el seu nom al Memorial de les Camposines. La filla del soldat, de 82 anys, no perd, però, l’esperança d’enterrar- lo amb dignitat al cementiri de la Torre.
Informació sobre el banc d’ADN
Els interessats en posar-se en contacte amb els promotors del banc d’ADN ho poden fer a les següents adreces:
.Família Malagarriga-Picas/Sort-Sala-Ribalta: Telf: 667.517.069 / OnEtsOncleGuillem@gmail.com
.Família Guinau-Heredia-Jornet. Telf: 619.315.568 / OnEtsPadriJaume@gmail.com
.Genètica Forense-Medicina Legal i Forense-Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona Telf: 934.035.289 /geneticaforense@ub.edu