Diari de Guerra (Andreu Caralt).-21/09/2016.-Un equip de set arqueòlegs de les Universitats de Barcelona i Glasgow excaven fins divendres a Corbera d'Ebre un lloc de comandament utilitzat per dos batallons de les mítiques Brigades Internacionals a la batalla de l'Ebre. Disposen del propietari del terreny i responen a la proposta formulada per l'Associació Lo Riu de la Fatarella i l'investigador de la batalla de l'Ebre, Alan Warren.
Situat al terme de Corbera d'Ebre, a tocar del Molí de Farriol i la carretera N-420, el lloc de comandament pren forma de refugi excavat en una paret contigua a un camí municipal. L'anomenada cova del batalló britànic disposa de tres boques d'entrada i de tres túnels que les connecten. La profunditat és de quatre metres i supera els onze de llargada. Per als veïns de Corbera, però, no és un espai desconegut. «És una zona accessible i la gent hi ha entrat sovint. Ho hem certificat per la quantitat de brossa que retirem», explica la directora de l'excavació, Mireia Romero.
La primera acció ha estat rebaixar el camí per descobrir l'amplitud de les boques d'entrada. A continuació, retirar terra i brossa fins a trobar l'estrat original de la construcció. «Han aparegut petits fragments de metralla i ceràmica, més endavant esperem descobrir altres elements com llaunes, peces de la indumentària dels soldats...».El més sorprenent, fins ara, és la disposició dels túnels i l'obertura a les seves parets d'espais per dipositar objectes, per exemple una ràdio o un telèfon.
Jueus i britànics
Ara bé, allò que fa diferent l'espai i que ha despertat l'interès de l'equip de recerca és el context històric i els ocupants del lloc de comandament durant l'episodi bèl·lic.
El Molí de Farriol i la propera i equidistant Cota 287, a banda i banda de la carretera N-420, van esdevenir l'eix de combats duríssims entre els dos exèrcits a la meitat del mes de setembre de 1938. Primer va defensar l'àrea del Molí el Batalló 52 Palafox de l'eslava XIII Brigada Internacional, on sobresortia la companyia íntegrament jueva Naftalí Botwin.
«La brigada va patir moltíssimes baixes i va ser substituïda pel batalló britànic de la XV Brigada Internacional», explica el director del grup Didpatri de la UB, Francesc Xavier Hernández. Poques hores després, les Brigades Internacionals eren retirades del front i marxaven a rereguarda. L'espai és, doncs, un dels últims que van defensar.
La voluntat dels arqueòlegs és consolidar l'espai per frenar la seva degradació i recordar la memòria dels combatents que hi van lluitar. «Una idea seria col·locar un monòlit a la memòria d'aquestes unitats brigadistes. Una segona opció, potser complementària, seria museïtzar l'interior per tal que es pugui observar des de l'exterior. Encara no ho hem decidit», tanca