dijous, 21 de juliol de 2016 Tornar a les notícies
Barcelona estrena la primera plaça de la República de la ciutat a Nou Barris

Redacció.-21/07/2016.-Barcelona ha estrenat la denominació de plaça de la República a un espai públic a Nou Barris, fins ara anomenat plaça de Llucmajor, un cop l’alcaldessa, Ada Colau, havia signat el decret que oficialitza el canvi de nomenclatura. Aquest dimarts, 19 de juliol, el canvi de les plaques de la plaça s’ha dut a terme en un acte presidit pel primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, en el qual han assistit representants de l’Ajuntament i de les entitats que han donat suport a aquesta modificació.

Pisarello ha subratllat la importància de “poder inaugurar la primera plaça de la República de Barcelona, la primera que hi ha en una gran ciutat de tot l’Estat, recollint un clam dels veïns i veïnes de Nou Barris de fa molts anys”. “El nostre és un Govern republicà. El republicanisme significa moltes coses. En primer lloc, l’absència de monarquia, una anomalia en termes democràtics, i també la defensa dels valors de llibertat, igualtat i fraternitat entre els pobles, valors que estan més vigents que mai al segle XXI”, ha assegurat Pisarello.

El primer tinent d’alcaldia ha destacat la importància de fer el canvi de nom un 19 de juliol, dia en què Barcelona també recordarà les Olimpíades Populars antifeixistes. “Commemorem el 80è aniversari de l’aixecament feixista contra el Govern legítim de la República. Volem homenatjar totes els homes i dones que van jugar-se la vida contra aquest cop criminal i que van lluitar per la llibertat i els drets de les persones més humils. I no només homenatgem les persones que van lluitar pels ideals republicans del passat, sinó que construïm dia a dia la República del present i del futur, en una Barcelona que aposta per la pau, la tolerància i la diversitat de pensament”, ha dit.

Una llarga reivindicació ciutadana


La iniciativa dóna resposta a la reivindicació de moltes entitats, col·lectius veïnals i persones vinculades a la recuperació de la memòria històrica que, agrupades en la Taula Unitària de Nou Barris per la República, han lluitat per aquest canvi de nom durant anys. És en aquesta plaça, a més, on des de 1990 s’erigeix l’escultura d’homenatge a la República, obra de Josep Viladomat, i on es troba el medalló de Pi i Maragall.

La decisió forma part de les actuacions que el Govern municipal està duent a terme per posar en valor el passat democràtic de Barcelona i contribuir a construir la imatge del passat amb la ciutadania i les entitats que han lluitat per reivindicar la memòria de la ciutat. "Aquest canvi és, de fet, un acte de justícia i dignificació, ja que Barcelona no tenia fins ara cap espai dedicat a retre homenatge als valors republicans i a les virtuts i ideals necessaris per a la construcció col·lectiva del que ha de ser el bé comú en una societat", afirma l'Ajuntament de Barcelona.

La plaça de la República compta amb un total de quatre noves plaques del nomenclàtor. Són dues més de les que hi havia fins ara. Una de les plaques retirades amb l’antiga nomenclatura de plaça de Llucmajor s’entregarà a l’Arxiu històric de Roquetes-Nou Barris, per conservar un record de la denominació que ha tingut fins ara la plaça.

Una vella reivindicació del territori


El canvi de nom de la plaça ha estat una petició històrica de la Taula Unitària de Nou Barris per la República, que aglutina la Coordinadora d’Entitats i Associacions de Nou Barris, l’Associació de Nou Barris per la República i alguns partits polítics –ICV-EUIA, PSC i ERC–. Fa anys que la Taula demana el canvi de nom i du a terme accions per reclamar-lo, com ara una recollida de signatures l’any 2011. A més, cada any organitza els actes commemoratius de la II República del 14 d’abril, que inclouen una manifestació des de la plaça Virrei Amat fins a la plaça Llucmajor, on es fa una ofrena floral i es penja una bandera republicana.