Diari de Guerra (A.Caralt).-13/11/2015.-Coincidint amb l’efemèride del final de la batalla de l’Ebre, el dia 16 de novembre, entitats i institucions vinculades a la memòria d’aquells fets organitzen diverses activitats de record, homenatge i estudi. Enguany, i en un termini de tres setmanes, se’n celebren fins a cinc a les Terres de l‘Ebre i el Priorat.
L’activitat s’inicia el pròxim cap de setmana, el més proper al 16 de novembre, dilluns. Així, el dissabte 14, entitats de Flix organitzen la III Caminada pels espais de la batalla de l’Ebre. En aquesta edició de la caminada es resseguirà part de l’última línia defensiva de l’exèrcit republicà ubicada dins del terme de Flix, dissenyada per cobrir el replegament del que quedava de l’Exèrcit Popular cap a la riba esquerra de l’Ebre. La cita és a les 08.00 hores amb punt de partida a la Bassa de les Clotxes, amb un itinerari de 14 km, amb un desnivell acumulat de 245 metres.
A la tarda, i al municipi del Guiamets, l’Associació No Jubilem de la Memòria reprèn les activitats amb una homenatge a la supervivent dels camps nazis, Neus Català. A les 16.00 hores hi haurà una ofrena floral a la fossa comuna dels soldats republicans al cementiri dels Guiamets, i a les 16.45 hores, la Sala Polivalent del municipi acollirà un homenatge a Català amb la intervenció d’Elisenda Belenguer i la projecció d’un documental sobre la memòria dels brigadistes.
Concert per la memòria
L’endemà, diumenge, dia 15, l’activitat es trasllada a la Fatarella amb la segona jornada ‘Fem Memòria’ en record a la batalla de l’Ebre, organitzada per l’Associació Lo Riu i Brigada Intergeneracional. Al matí s’oferirà una visita guiada a la Línia Fortificada de la Fatarella, amb l’ambientació de grups de recreació. A partir de les 12.30 hores, i al Casal de la Vila, es projectarà el curtmetratge Fatarella 1938, s’oferirà una xerrada sobre el Banc d’ADN a càrrec de Roger Heredia i, a les 13.00 hores, la Brigada Intergeneracional per la Recuperació de la Memòria Històrica oferirà un concert amb Jaume Arnella, Dani Caracola, Enric Hernàez i els Quicos, entre d’altres. A la tarda, una exposició sobre la última resistència republicana a l’Ebre tancarà la jornada.
L’atenció es traslladarà el dissabte 21 a Tortosa, a l’Auditori Felip Pedrell, on tindrà lloc la II Jornada d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al Front de l’Ebre, que organitza el Servei d’Arqueologia i Paleontologia a les Terres de l’Ebre, conjuntament amb el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre. La jornada vol abordar, de la mà d’experts en la matèria, els aspectes metodològics i els resultats obtinguts de les intervencions en la exhumació de fosses comunes. Dividit en tres blocs, destaca la ponència on es presentaran els resultats de l’exhumació de soldats a la serra de Ries, a l’Alt Penedès.
Flix reviurà la retirada republicana
L'allau d'activitats aquest novembre es culminarà el diumenge 29 de novembre, amb una recreació històrica del final de la batalla de l'Ebre a Flix. Diversos grups de recreació, als quals se sumaran també integrants de Flexus Teatre i del Club Nàutic Flix, rememoraran el darrer dia d'aquella decisiva batalla de la passada Guerra Civil, fets que tingueren com a escenari el municipi riberenc.
Els actes començaran a les 10.30 hores amb l'obertura dels campaments i el museu vivent. Dues hores més tard començarà la recreació, on s'escenificarà el replegament i la retirada de l'exèrcit republicà i de civils de Flix, i l'arribada de les tropes franquistes, i el conseqüent combat entre els dos exèrcits. En acabar, hi haurà l'actuació de l'Escola de Música de Flix i una ofrena floral per la pau.