dimarts, 28 de juliol de 2015 Tornar a les notícies
Els Tedax desactiven cada any a Catalunya fins a 2.300 explosius de la Guerra Civil

Diari de Guerra (A.Caralt) .- 28/07/2015.-Els equips de desactivació de la policia catalana detonen de manera controlada entre 500 i 2.300 artefactes explosius de la Guerra Civil cada any. El major nombre d'operacions es realitza a les comarques de Lleida, zona dels antics fronts de guerra del Segre i el Pallars, on es van produir nombrosos combats. A Girona, el nombre d'operacions és menor encara que major la concentració d'artefactes, en moltes ocasions material del bàndol republicà abandonat durant la caòtica retirada a l'hivern de 1939. A les Terres de l'Ebre, el desenvolupament de la batalla de l'Ebre i de l'última fase de l'ofensiva d'Aragó ha deixat un persistent rastre d'objectes bèl·lics, al subsòl de nuclis urbans, camps de conreu, boscos i en el mateix riu.

L'últim gran troballa va tenir lloc fa tres setmanes amb la retirada i posterior detonació de més de 400 artefactes no disparats de la Guerra Civil allotjats al fons del riu Ebre, al municipi de Benissanet, a la Ribera d'Ebre. Es tractava de granades de morter i projectils d'artilleria amb la seva càrrega explosiva intacta propietat del republicà Exèrcit de l'Ebre, que va protagonitzar la batalla decisiva de la Guerra Civil durant 115 dies, entre juliol i novembre de 1938. Els artefactes es van trobar en una zona del riu entre Benissanet i Miravet, en una reduïda àrea de 15 metres quadrats ia una profunditat de vuit a deu metres. Ha estat el major arsenal de la Guerra Civil subaquàtic descobert pels Mossos d'Esquadra a Catalunya.

No obstant això, el de Benissanet no ha estat la major operació en la història dels Tedax-Mossos, lloc que li correspon a un arsenal de 1.100 artefactes descobert a Girona. En els últims anys, destaca la troballa en 2014 d'una bomba de 83 quilos al centre de Flix durant unes obres en un carrer i dos anys abans, la localització de més d'una desena d'artefactes, entre ells les mateixes granades de morter model Valero, en un extrem de la serra de Cavalls, al municipi del Pinell de Brai, que van quedar al descobert després d'un incendi forestal. Els Tedax adverteixen que la retirada de tot el material bèl·lic llançat durant la Guerra Civil a Catalunya portarà uns 40 anys de treball.

Troballa per casualitat

Les unitats subaquàtiques dels Bombers van localitzar per casualitat l'arsenal fa dos mesos durant el dispositiu de recerca d'un ciutadà holandès desaparegut després de caure d'una embarcació. Advertits els Tedax de la descoberta, van delimitar la zona i van organitzar un dispositiu d'extracció i posterior detonació dels artefactes amb total seguretat. Una de les premisses del mateix va ser evitar la destrucció de la munició a l'Ebre per evitar danys al seu ric ecosistema fluvial.

Els Tedax treballen en diverses hipòtesis per determinar l'origen de tal quantitat d'artefactes en un punt concret del llit del Ebre. «Encara hem de contrastar la documentació de l'època existent, però es podria tractar de munició que durant la retirada republicana (al novembre de 1938) va ser abandonada al fons del riu per evitar que quedés en mans enemigues o que el vehicle que transportava la càrrega es precipités al riu per accident », assenyala el cap de la Regió Policial de les Terres de l'Ebre, Xavier Monclús. Una dada que abonaria aquesta hipòtesi és que a la zona de la troballa, asseguren aquestes fonts, els pontoners republicans van tendir dos ponts pesats «un de fusta i un altre de ferro» per permetre el pas de tropes i material bèl·lic a primera línia del front de guerra , a la comarca veïna de la Terra Alta. Hi ha altres possibilitats, com ara que el camió o camions que transportaven la càrrega haguessin estat atacats per l'aviació mentre creuaven el Ebre o arrossegats per una avinguda provocada pel bàndol enemic en les primeres setmanes de batalla.

L'historiador i coordinador tècnic del Comebe, David Tormo, no descarta cap opció amb les dades difoses fins ara. En aquest sentit, considera una «llàstima» que l'operatiu no hagi comptat amb una intervenció arqueològica prèvia que podria haver aportat dades rellevants sobre el cas. Granades de morter Els equips de desactivació han trobat tres tipus diferents de munició. D'una banda, granades de morter model Valero del calibre 81 i projectils d'artilleria de campanya terra-terra de 75 i 155 mm.