dimarts, 31 de març de 2015 Tornar a les notícies
ERC demana suport per anul·lar els judicis franquistes contra tres alcaldes afusellats

Diari de Guerra (A.Caralt).-31/03/2015.- Els grups d’ERC als Ajuntaments de Tortosa, Xerta i l’Aldea han presentat mocions als respectius ajuntaments per reclamar que s’adhereixen com a part demandant en la querella contra l’Estat per crims contra la humanitat per l’afusellament de 45 alcaldes catalans, quatre d’elles de les Terres de l’Ebre. La moció fou presentada el 2013 per ERC davant la justícia argentina.

L’objectiu es reclamar a l’Estat espanyol l’anul·lació de tots els judicis sumaríssims de la dictadura per restituir la dignitat de les víctimes del franquisme.
Les mocions ebrenques fan referència als alcaldes de Tortosa, Josep Rodríguez; de Xerta, Daniel Mayor; i de l’Aldea, Agustí Ventura Pino. El quart alcalde republicà afusellat pel franquista fou Vicent Soro, de Gandesa. En aquest cas, ERC no disposa actualment de grup municipal per poder presentar la moció. En canvi, en el cas de Tortosa la moció es debatrà el proper 13 d’abril i a Xerta també es portarà al ple abans de les properes eleccions.

La presentació de les mocions es va donar a conèixer ahir en una compareixença amb la presència del nét de l’alcalde afusellat de Tortosa, Josep Rodríguez.
El nét va recordar que moltes de les acusacions que se li van fer al seu avi eren falses, i d’altres van beneficiar la població, com ara la construcció dels refugis antiaeris, un d’ells reobert fa poc. Segons Rodríquez, «actualment, els papers i la Justícia continuen considerant el meu iaio un sediciós, cosa que no és certa, i esperem que s’anul·li el judici. Com que no ho fa la Justícia espanyola, cal apel·lar a la justícia universal per la via argentina».

El portaveu d’ERC a Tortosa, Josep Felip Monclús, va recordar que cap govern espanyol ha anul·lat les penes a les víctimes de la repressió franquista i, per tant, els alcaldes i el president Companys continuen sent considerats culpables per la Justícia espanyola. «Una situació ve emparada per la Llei d’amnistia de l’any 1977, que continua vigent i empara la impunitat dels crims de la dictadura franquista», sentencià.

El secretari d’Organització de la secció local d’ERC Xerta, Rubèn Alegria  ha destacat que, institucionalment, l’Ajuntament de Xerta encara no ha fet cap reconeixement a l’alcalde Daniel Mayor, però que en cas d’entrar al proper govern municipal tenen previst de fer-ho.