Agències.-14/03 /2015.- El Govern espanyol ha col·laborat des de 2004 en la repatriació de restes d'una vintena de membres de la Divisió Blava que van lluitar al costat dels nazis a Rússia en la Segona Guerra Mundial. D'aquestes 20 repatriacions, 15 es van realitzar sota Govern de José Luis Rodríguez Zapatero i cinc durant la presidència de Mariano Rajoy.
Així ho exposa l'Executiu al diputat d'Amaiur Sabino Cuadra en la resposta que li ha remès al Congrés, on detalla els anys concrets en què es van realitzar els trasllats a Espanya. En concret, quatre tenir lloc el 2004, nou el 2007, dos el 2010 i cinc en 2013.
La pregunta de Cuadra té el seu origen en la resposta que el passat de desembre li va donar l'Executiu a una altra sèrie de qüestions sobre aquest mateix tema. Llavors, el Ministeri de Defensa va admetre que participa en el procés de repatriació mitjançant la recepció de les peticions de familiars per a la recuperació de restes, el suport a la realització de despeses de trasllat per via aèria, la seva recepció a l'aeroport de Madrid i la seva posterior lliurament a familiars.
Atès que el Govern no va informar en la seva primera contestació amb càrrec a quina partida pressupostària se sufraguen les repatriacions --només li va deixar clar que l'Associació d'Espanyols desapareguts a Rússia no rep cap subvenció del Ministeri de Defensa--, Cuadra va tornar a interrogar sobre el cost del trasllat de les restes.
En concret, es va interessar pel import total de les despeses satisfetes pel Govern (Ministeri de Defensa) en l'elaboració de la relació de cementiris a Rússia, participació en el procés de repatriació, col·laboració en el trasllat per via aèria i recepció de restes i trasllat als seus familiars. També insistia en saber amb càrrec a quina partida o partides pressupostàries van aquestes despeses.
No obstant això, en la seva última resposta el Govern només assenyala que "les despeses compartides van ser de 1.300 euros" per cadascuna de les repatriacions, i que l'elaboració de la relació de cementiris en els quals hi ha restes espanyols a l'estranger no "ha suposat cost "per a l'Executiu.
Restes de militars en altres països
Segons relata, aquest estudi ha identificat cementiris en els quals reposen militars espanyols a Cuba, Estats Units, França, Guinea Equatorial, Irlanda, Marroc, Perú, Puerto Rico, Rússia, Turquia, Vietnam i Illa de Yap, a l'arxipèlag de les Carolines .
A més, explica el diputat d'Amaiur que els contactes mantinguts amb l'Associació d'Espanyols Desapareguts a Rússia han estat de "manera informal", de la mateixa manera que amb qualsevol altra associació que es dirigeixi al Ministeri de Defensa sol·licitant "assistència per a un projecte altruista" .
No obstant això, el Govern no aclareix si està col·laborant en tasques d'identificació o repatriació de restes de militars pertanyents a l'Exèrcit Popular Republicà o l'Exèrcit Basc-Euzko Gudarostea que es troben també enterrats a l'estranger o fins i tot en la recuperació dels quals es troben enterrats a Espanya