dimecres, 25 de febrer de 2015 Tornar a les notícies
Obama declara monument nacional un camp d'internament americà a Hawaii

Redacció.-25/02/2015.-El president dels Estats Units, Barack Obama, ha designat el Camp d'Internament i Concentració de Honouliuli a Oahu (Hawaii) com Monument Històric Nacional. Un anunci realitzat amb motiu del 73 aniversari d'una ordre del president Franklin Roosvelt en 1942 que autoritzava l'empresonament de 120.000 japonesos-americans, dos terços dels quals eren ciutadans dels Estats Units, en els camps de concentració durant la guerra.

Després del bombardeig de Pearl Harbor, 1.000 japonesos americans i japonesos a Hawaii van ser interrogats i empresonats en 17 llocs de confinament a tot Hawaii, relata la NBC. D'aquests, Honouliuli era el més gran i més utilitzat, on es van internar a 400 civils de japonesos, alemanys i descendents d'italians, així com 4.000 presoners de guerra, en un període de tres anys. El Centre Cultural Japonès de Hawaii va donar la benvinguda a la designació com un pas cap al reconeixement dels "líders, mestres, periodistes, líders religiosos, polítics locals i veterans de la Primera Guerra Mundial" que van ser detinguts allà.

Denominat 'Jigoku Dani' o 'Hell Valley', el camp va ser arrasat i oblidat després de la guerra fins que el Centre Cultural Japonès de Hawaii (JCCH) va redescobrir el lloc en 2002. Només dos dels edificis originals es mantenen en peu . El Servei de Parcs Nacionals gestionarà el Monument Nacional Honouliuli i desenvolupar programes interpretatius i educatius.

"El nou monument nacional Honouliuli és un gran regal al nostre estat, nació, i per a les generacions futures", ha explicat Carole Hayashino, president i del Centre Cultural Japonès de Hawaii (JCCH). "El lloc seguirà sent un recurs viu per ensenyar i educar sobre les lliçons dels drets civils, la Constitució dels EUA i de la democràcia nord-americana". "Les històries dels detinguts en Honouliuli i de llocs d'internament com ell a tot el país són un recordatori alliçonador de com fins i tot els líders de la nació més gran a la Terra poden sucumbir a la por i la desconfiança i perpetuar una gran injustícia", va dir el senador Mazie Hirono.

El Governador de Hawaii, David Ige, considera que el monument "recordarà a tots els que visiten l'espai la terrible injustícia que aquestes famílies van suportar fins i tot mentre molts dels seus marits, fills i germans estaven lluitant pels Estats Units."