Agències.-09/02/2015.- La decisió de Polònia d'organitzar un gran acte el proper 8 de maig per commemorar el 70 aniversari del final de la II Guerra Mundial ha obert una nova polèmica amb Moscou, que un dia després acull la desfilada militar anual pel mateix motiu. El president polonès, Bronislaw Komorowski, ha assegurat que l'objectiu de l'esdeveniment que s'organitza a Gdansk "no és espatllar la commemoració russa per la victòria militar". Els plans de la Presidència polonesa inclouen una gran conferència per historiadors i un acte al qual es convidarà a mandataris internacionals el 8 de maig, coincidint amb el dia de 1945 en què Alemanya va presentar la seva rendició incondicional i posar fi al conflicte a Europa. Si finalment Gdansk acull aquest gran acte, és possible que diversos dels líders que vagin a Polònia no participin després en les celebracions a Moscou a causa de la proximitat de tots dos esdeveniments.
La polèmica va ser avivada ahir pel ministre polonès d'Exteriors, Grzegorz Schetyna, que va considerar que "no és natural que els actes que commemoren el final de la guerra tingui lloc en el lloc on la guerra va començar (la Unió Soviètica va envair Polònia en 1939) ", en referència a la desfilada de la Victòria que cada any acull la capital russa. "Per què tothom té a veure normal que Moscou aculli la celebració de la fi de la guerra i no, per exemple, Londres o Berlín, el que seria encara més natural?", s'ha preguntat Schetyna en declaracions a una ràdio local.
Les seves paraules van ser respostes pel viceministre rus d'Exteriors, Grigory Karasin, que va acusar Schetyna de protagonitzar "maldestres intents per posar en dubte els resultats de la II Guerra Mundial i el paper de la Unió Soviètica com el guanyador en aquest conflicte". "Amb aquestes declaracions Schetyna fa que la vergonya caigui sobre la diplomàcia polonesa", ha lamentat Karasin.
La polèmica d'Auschwitz
Els dos polítics van protagonitzar recentment un altre encreuament de declaracions amb motiu de l'organització del 70 aniversari de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz, al qual presumptament el president rus, Vladímir Putin, no va ser convidat. El ministre polonès va dir llavors que Auschwitz havia estat alliberat el 27 de gener de 1945 per tropes ucraïneses, quan realment havien estat soldats ucraïnesos englobats en l'exèrcit soviètic. La seva afirmació va despertar la ira de Moscou, que va considerar que Schetyna menyscabava la importància dels soldats soviètics en la resolució de la Guerra Mundial i va acusar d'intentar "reescriure la història".
Les relacions entre Polònia i Rússia, que mai han estat fàcils a causa de la complexa història que els dos països arrosseguen, travessen un dels seus pitjors moments a compte de la guerra a Ucraïna, ja que Varsòvia dóna suport al Govern de Kíev mentre que Moscou dóna suport als separatistes de l'est del país.