Agències.-25/08 / 2014.- "Si haguéssim de fer-ho de nou, tots haurien dit: Endavant!", assegura emocionat Rafael Gómez al final d'un homenatge de milers de persones que pels carrers de París van recordar a la seva companyia , 'La Nueve ', una columna avançada de republicans espanyols que van alliberar París del règim nazi fa ara 70 anys. A la plaça Hélène-Boucher (al sud de París), centenars de persones esperaven amb banderes republicanes i anarquistes l'inici d'aquesta marxa, que va recórrer els mateixos carrers que "La Nueve" prendre aquella nit del 24 d'agost del 1944.
"Aquesta història il·lustra bé el paper tan important que van jugar els estrangers i els republicans espanyols en particular en l'alliberament de París", va dir abans de la manifestació a AFP l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, qui va rebre la marxa al cèntric Quai Henri IV. No obstant això, "van desaparèixer de la memòria col·lectiva després de la guerra". "Molts francesos preferien subratllar el paper 'nacional' de l'alliberament de 1944", va afegir aquesta andalusa néta de republicans.
Els manifestants no només van recordar a la companyia capitanejada per Raymond Dronne i enquadrada en la 2a Divisió Blindada del general Philippe Leclerc, sinó que també van aprofitar el 70è aniversari de l'alliberament per analitzar la situació actual o recordar el llarg periple dels seus avantpassats després del final de la Guerra Civil a Espanya el 1939.
Al seu pas pel carrer Tolbiac, Jeannine, un parisenca de 74 anys, parla amb una manifestant, que porta una bandera republicana al coll. "La gent va oblidar a Hitler", lamenta aquesta dona, que ha comprat l'edició francesa del còmic del dibuixant espanyol Paco Roca sobre 'La Nueve', 'Els solcs de l'atzar', per no oblidar la història. "La societat no ha après", assegura per la seva banda Mercedes Nodar en referència a l'auge dels partits d'extrema dreta a les darreres eleccions europees. Nodar sortir el dijous de Almeria, a Espanya, en una furgoneta per participar en aquesta manifestació, on va coincidir amb fills i néts de republicans espanyols procedents d'altres punts d'Espanya (Alacant, Madrid, Barcelona, Bilbao ...) i de França (Nantes, Lió, Tolosa, ...).
Al final de la Segona Guerra Mundial, "els republicans espanyols van viure aquí i van tenir fills com nosaltres", assegura Daniel Pins, de l'associació organitzadora 24-août-1944. "Volem un reconeixement oficial, que els nens francesos el llegeixin en els seus llibres d'història", ha assegurat fill de "refugiats aragonesos" davant d'una de la desena de plaques instal·lades per l'Ajuntament de París el 2004 en homenatge a la "columna Dronne ".
De la ciutat d'Auxerre, a més de 150 quilòmetres al sud-oest de París, ve Jacqueline Moreno, filla de refugiats espanyols que van participar en la Resistència francesa. "Quan la meva mare va creuar la frontera, va plorar (...) El meu pare no va voler tornar llavors. Tornar ja amb (el rei) Juan Carlos", a la mort del dictador Franco, afegeix.
La manifestació arriba a l'estació de ferrocarrils d'Austerlitz al ritme de 'L'Estaca' del cantant català Lluís Llach, un himne de la lluita antifranquista. Cançons republicanes de la Guerra Civil, com 'Ai, Carmela!' o 'Si em vols escriure', es barregen amb altres combatives més recents.
La batalla d'Eloi Martínez, nascut fa 62 anys a França de mare catalana i de pare de Cañizares (Conca), és que el president francès, François Hollande, reconegui l'existència dels camps d'internament al sud del país, on van acabar molts republicans espanyols després de la Guerra Civil espanyola, com el d'Argelès-sur-Mer. "Hem de plantejar el problema a nivell d'Estat", assegura aquest periodista jubilat. Fins al moment, la recuperació oficial del paper d'aquests combatents a França la va dur a terme pràcticament l'alcaldia de París, a iniciativa d'Hidalgo. El 2010, els llavors tres únics combatents amb vida de 'La Nueve' van rebre la medalla de la ciutat. Ara només queden dos, Luis Royo i Rafael Gómez.
El vehicle militar semioruga 'Guadalajara', el primer a arribar a l'Ajuntament de París la nit del 24 d'agost de 1944, protegeix a pocs metres del punt d'arribada de la manifestació, el Quai Henri IV, a la vora del Sena. Les autoritats franceses semblen respondre-hi a les esperances dels manifestants en una cerimònia oficial. El secretari d'Estat francès d'Antics Combatents i de la Memòria, Kader Arif, ha indicat que també s'hauria d'abordar més endavant la qüestió de l'oblit dels camps d'internament del sud de França. "La Història ha pogut oblidar" a La Nueve però ara "cal fer que aquesta història entre en la nostra memòria", diu l'alcaldessa Anne Hidalgo abans de cridar "Visca els combatents de la Nou! Visca la República! Visca París! ".