dimarts, 22 de juliol de 2014 Tornar a les notícies
Mor als 93 anys l'austríac Hans Landauer, un dels últims brigadistes

Agències.-22/07/2014.- Hans Landauer, l'últim brigadista austríac, combatent republicà en la Guerra Civil d'Espanya (1936-1939), ha mort als 93 anys d'edat, ha informat avui el diari Der Standard en la seva edició electrònica. Hans Landauer era cronista de la participació austríaca a la Guerra Civil, en què va participar a partir dels 17 anys d'edat. Va morir el 19 de juliol a la seva ciutat natal Oberwaltersdorf, a uns 50 quilòmetres al sud de Viena.

Segons Der Standard, fins als últims mesos de la seva vida Landauer va estudiar i documentar les biografies dels seus companys brigadistes. La seva dossier sobre la participació austríaca a la Guerra Civil Espanyola inclou les històries de gairebé 1.400 voluntaris que van lluitar en contra de les tropes del general Franco i en defensa de la legalitat republicana a Espanya. L'any 2003 Landauer va publicar un llibre amb petites biografies de cada un d'aquests voluntaris austríacs.

Landauer va arribar el 1937 a Espanya, on es va unir a la companyia MG del batalló austríac "12 de febrer" de la brigada XI. El nom de la seva unitat feia referència a la breu guerra civil que es va viure en la seva Àustria natal a partir del 12 febrer 1934 entre forces socialdemòcrates i l'exèrcit austro-feixista. Landauer va ser detingut per les forces d'ocupació nazi el 1940 a París, des d'on va ser enviat al camp de concentració de Dachau (sud d'Alemanya), on va aconseguir sobreviure gràcies a la solidaritat dels altres presos polítics.