La Catalunya antifeixista
La Catalunya antifeixista

Sinopsi

Entre els mesos d'octubre de 1936 i abril de 1937, la majoria de comarques catalanes foren l'escenari de nombrosos conflictes i d'una lluita aferrissada que desembocaria en els Fets de Maig. El Govern d'unitat encapçalat per Josep Tarradellas amb la important participació de la CNT, format a finals de setembre de 1936, s'orientà cap el redreçament de la Revolució i la recomposició de l'aparell de l'Estat a través de la dissolució dels comitès i la reorganització municipal. Aquestes mesures tindrien continuïtat en els decrets de S'Agaró i la recomposició de l'ordre públic. Començava el procés de transició de l'ordre revolucionari a l'ordre antifeixista.

El llibre també descriu la resistència que va trobar el Govern de la Generalitat per a imposar la seva autoritat, així com la conflictivitat social i política existent a la rereguarda.

L'autor

Josep Antoni Pozo González
Sabadell

És doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona (2002). És autor de diferents treballs sobre la Revolució i la Guerra Civil de 1936-1939, entre els quals destaquen 'El Comitè Local de Defensa (juliol-octubre 1936)', a 'La República i la Guerra Civil a Sabadell (1987)'; 'Els milicians molinencs: la centúria 33', a Guerra Civil i Franquisme a Molins de Rei (2001); 'La crisis y la recomposición del Estado en la España republicana, a partir del ejemplo catalán', a 'Historia y Política' (2006) i 'Poder legal y poder real en la Cataluña revolucionaria de 1936. El Gobierno de la Generalidad ante el Comité Central de Milicias Antifascistas y los diversos poderes revolucionarios locales (2012)

Autor:
Josep Antoni Pozo González
Editorial:
Any:
2012