dilluns, 05 de setembre de 2011 Tornar a les notícies
Salamanca exposa l'obra de José Bardasano, un dels grans cartellistes de guerra

Govern d'Espanya.- 05/09/2011.-En el Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca es conserva una de les grans col.leccions de cartells de la Guerra Civil i dins d'ella un nodrit conjunt de José Bardasano. Ara que es compleixen 75 anys del començament de la Guerra Civil Espanyola, el Ministeri de Cultura desitja, a través de l'exposició "Bardasano en Guerra", realitzar una mostra sobre la seva obra, fonamentalment propagandística.La seva excepcional productivitat i el seu inconfusible estil fan de ell un dels nostres grans cartellistes de guerra, i per això, en aquest aniversari, mirem sobre la seva obra.
La important tasca de propaganda exercida des del bàndol republicà es va beneficiar durant la guerra de l'auge de la producció gràfica dels anys immediatament anteriors, que va desenvolupar extraordinàriament enmig d'una situació excepcional. També és cert que la major part dels artistes que la van portar a terme connectaran avantguarda artística i avantguarda política i social; però no en el cas de Bardasano, que va estar més a prop del realisme social, tant per conviccions ideològiques com per sensibilitat estètica antagònica amb les ruptures formals. Mestratge i facilitat en el dibuix el van situar llavors en una posició popular molt propera a les majories.
Un recorregut a través de Bardasano en Guerra ens retorna una visió del que va ser durant la guerra la propaganda, i ens mostra com aquesta va encarnar la lluita per la defensa de la República, des de les institucions i des dels partits, per aconseguir la completa implicació civil i evitar el defalliment. Els cartells-el material pròpiament propagandístic-constitueixen l'eix central de l'exposició. Al costat d'ells es mostra una selecció d'altres documents-exemplars de diaris, postals, estampes i llibres-que la propaganda impregnar també. I finalment, s'exhibeix un conjunt de quadres que representen la mirada retrospectiva del Bardasano pintor sobre el tema de la guerra.

José Bardasano
(Madrid 25 març 1910 - Madrid 30 juny 1979).
Descobert pel pintor burgalès Marceliano Santa Maria, de la seva mà cursa els seus primers estudis artístics a l'Escola d'Arts i Oficis.
Ingressa a les Joventuts Socialistes ia partir de 1929 dibuixa per a El Socialista i altres publicacions obreres. En els primers anys trenta comença a exposar, concorrent a més a les Exposicions Nacionals de Belles Arts. En la de 1934 obté la Segona Medalla pel Retrat de la seva esposa Juana Francisca i en la de 1936, és proposat per a la Primera Medalla. Durant la guerra realitza una important tasca de propaganda des del taller que funda i dirigeix ??com a Secció d'Arts Plàstiques de la JSU (Joventuts Socialistes Unificades) i al que anomena "La gallofa". D'aquest taller surt una ingent producció de dibuixos i cartells.
Conclosa la guerra, després de ser rescatat del camp d'Argelès-sur-Mer per la seva dona i un grup d'amics francesos, part a bord del Sinaia rumb a Mèxic, on romandrà exiliat amb la seva família durant vint anys. Allà, a més de viure dedicat a la pintura i realitzar nombroses exposicions, fundarà el Cercle de Belles Arts de Mèxic i una gran escola de pintura. En aquests anys manté els seus vincles polítics i destina part dels beneficis econòmics de les seves exposicions a les famílies dels represaliats espanyols.
El 1960, després d'un infart de miocardi, en sentir que podia morir fora de la seva terra, torna definitivament a Espanya. Aquesta decisió no serà llavors compresa per alguns dels seus companys de militància i exili, ni per certs comentaristes polítics i artístics amb posterioritat.
Reprèn a Madrid la seva vida artística. Es reincorpora a l'Associació de Pintors i Escultors de la que va ser membre en la seva joventut i participa en els seus Salons de Tardor. Viatja per tot Espanya pintant els seus paisatges i pinta una gran sèrie de panells decoratius per als vaixells de la Companyia Transatlàntica Espanyola. Torna al cartell, aquest cop publicitari, i realitza per a Renfe tota una col.lecció de cartells promocionals d'Espanya pels que obté el Premi Internacional del Cartell Turístic de Ginebra el 1967. En gairebé totes les seves exposicions hi va haver un record, encara que fos subtil, del seu compromís social o polític. Alguns quadres, molt explícits, mai van sortir del seu estudi.

Lloc: Sala de Sant Domingo de la Creu. Arroyo de Santo Domingo, s / n. 37002 Salamanca. Tel: 923-214.349
Dates i horari: 5 de setembre a 30 d'octubre de 2011 Dimarts a divendres de 17 h. a 21 h. Dissabtes, diumenges i festius de 12 h. a 14 h. i de 17 h. a 21 h. Dilluns no festiu tancat.