Diari de Guerra.- Les biografies de les principals figures de la guerra civil espanyola i el franquisme incloses en el nou Diccionario Biográfico Español han provocat la indignació de l'associació de descendents de l'exili espanyol. El diccionari elaborat per la Real Academia de la Historia i finançat per dos ajuts ministerials del govern espanyol incorpora nombroses biografies que no corresponen amb els fets històrics, afirma l'associació.
L'entitat ha tramès una carta al Ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, on li exigeix que es retornin les subvencions atorgades a l'Academia de Historia i que aquest organisme retiri les biografies que falsifiquen la història i les “referents a l'apologia del feixisme i totalitarisme". Totes les entitats i persones a títol individual que han recolzat la denúncia afirmen sentir-se indignats i ultratjats per les interpretacions històriques "referents a Franco i altres militars sublevats "i per les calúmnies i mentides vessades en les biografies dels protagonistes d'ambdós bàndols que generen descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes".
Els denunciants són especialment crítics amb l’encarregat de realitzar la biografia de Francisco Franco, Luis Suárez Fernández. L’associació afirma que es tracta d’un historiador vinculat a la Fundación Francisco Franco, president de la Hermandad del Valle de los Caídos i membre de l’Opus Dei. Afegeixen que la seva biografia “sense rigor històric” obvia que Franco fou un militar sublevat contra el govern legítim de la II República o un sagnant dictador, “responsable de centenars de milers d’assassinats i de l’exili forçat de centenars de milers d’espanyols que van partir cap a França i el Nord d’Àfrica”. Asseguren que Franco es tractat com un valerós militar a qui se li destaca el seu “incomparable valor, dots de comandament i energia desplegada en el combat”. A més a més, denuncien l’afirmació que Franco va muntar un règim “autoritari però no totalitari” i la tergiversació sobre l’ajuda militar rebuda per l’Alemanya nazi i la Itàlia de Mussolini.
L’associació alerta que el diccionari inclou altres exemples de manipulació. Per exemple, la biografia del president del govern de la segona república, Juan Negrín, realitzada per Carlos Seco Serrano, que el defineix com un mandatari pràcticament dictatorial. També són denunciades les ressenyes sobre Manuel Azaña, Francisco Largo Caballero i Santiago Carrillo, entre d’altres.
La carta a Gabilondo está recolzada per familiars de les víctimes de la repressió franquista, associacions de la memòria democràtica i ciutadans a títol individual. Entre ells es troba la néta de Negrín, Carmen Negrín, els historiadors Ángel Viñas i Gabriel Jackson, el jurista Carlos Jiménez Villarejo, la filla del militar comunista Manuel Tagueña, Carmen Tagueña, o la investigadora de la repressió, Mirta Núñez Díaz-Balart.