dimecres, 23 de març de 2011 Tornar a les notícies
L'Audiència de Munic condemna l'antic guàrdia de Sobibor, John Demjanjuk, a 5 anys de presó però el posa en llibertat atesa la seva avançada edat

Agències.-  L ’Audiència de Munic ha condemnat a cinc anys de presó el criminal nazi d’origen ucraïnès, John Demjanjuk, de 91 anys d’edat, per la seva complicitat en la mort de 28.060 jueus al camp d’extermini de Sobibor, a la Polònia ocupada, durant la Segona Guerra Mundial. Ara bé, el jutge de l’Audiència, Ralph Alt, ha decidit posar en llibertat a l'antic guàrdia voluntari de Sobibor en consideració als dos anys que ha passat en presó preventiva i per no existir perill de fuga. Estats Units entregà a la justícia alemanya el presumpte criminal el 12 de maig de 2009. Des de llavors fou ingressat preventivament en una presó fins a conèixer el veredicte.

La Fiscalia de Múnic havia demanat el mes de març una pena de sis anys de presó per complicitat en l'assassinat de desenes de milers de jueus al camp d'extermini de Sobibor, a la Polònia ocupada, durant la Segona Guerra Mundial. "Qui càrrega amb culpa en tan alta mesura ha de ser castigat, també després de 60 anys i a tan avançada edat", va dir el fiscal Hans Joachim Lutz en la seva intervenció final en el procés.

Després de 16 mesos i 85 sessions de procés en les quals Demjanjuk no es va dirigir ni una sola vegada al tribunal i es va mantenir impassible postrat en una llitera, Lutz va subratllar que "la seva culpa consisteix en la seva voluntària participació en l'assassinat de jueus".

A favor de l'acusat només parla el fet que "no es va presentar voluntàriament per complir aquest servei", va comentar el fiscal, que va reconèixer que la decisió de convertir-se en guàrdia del camp de concentració nazi va estar motivada per la necessitat de sobreviure i no morir de fam com molts presoners. Lutz va acusar Demjanjuk també d'haver actuat "motivat pels seus baixos instints" i de no haver tingut escrúpols a l'hora de maltractar i col.laborar en la mort de desenes de milers de víctimes en el camp d'extermini nazi.

Les freqüents baixes per malaltia de l'acusat i les maniobres per a la dilació del procés per part de la seva defensa havien amenaçat en eternitzar un judici que previsiblement acabarà ja en poques setmanes amb un veredicte del jurat.L’acusat va assistir a tot el procés en cadira de rodes i només es va comunitat amb el seu advocat a través del seu intèrpret a l’ucraïnès.

A Demjanjuk, nascut a Ucraïna, reclutat per l'Exèrcit soviètic i capturat el 1942 pels nazis com soldat enemic, se li imputa complicitat en la mort de 27.900 jueus a Sobibor (antiga Polònia ocupada), on presumptament va actuar com guarda voluntari. En la dècada de 1950 va emigrar als EUA en la seva qualitat de víctima del nazisme, va canviar el seu nom de pila, Ivan, pel de John i va adquirir la nacionalitat nord-americana. El 1975 es va identificar com a presumpte criminal nazi i va ser extradit a Israel, on se li va jutjar com el presumpte 'Ivan el Terrible' de Treblinka i va ser condemnat a morir a la forca el 1988.

Després de cinc anys al corredor de la mort es va revocar la condemna, en identificar com 'Ivan el Terrible' a un altre ucraïnès, Iván Marchenko. Va tornar als EUA, país que li havia retirat la ciutadania, però hi va seguir vivint com apàtrida per tenir aquí la seva família. La Fiscalia de Munic va reobrir el sumari el 2008, basant-se en documents que l'identificaven com un dels anomenats Trawniki (guardes voluntaris), coneguts per la seva extrema crueltat.