dimecres, 09 de febrer de 2011 Tornar a les notícies
Moscou demana càstigs per als japonesos que han ultratjat la bandera russa a Tòquio

Agències.-La Cancelleria de Rússia ha demanat avui càstigs per als ultranacionalistes japonesos que van ultratjar la bandera russa durant una manifestació a Tòquio per a demanar la devolució de les illes Kurils, en poder de Moscou des de la Segona Guerra Mundial. 'La part russa exigeix que les autoritats japoneses obrin una investigació i castiguin als culpables', ha informat el ministeri rus d'Exteriors en un comunicat.

Rússia exigeix a Japó que "garanteixi d'acord amb les seves obligacions internacionals unes condicions normals per al funcionament de l'ambaixada russa i que no permeti en el futur accions similars". La Cancelleria ha citat a la seva seu a un assessor de l'ambaixador japonès a Moscou per manifestar-li el malestar de la part russa pel comportament "inacceptable" tant dels ultranacionalistes com de les autoritats nipones.

En ocasió de el 'Dia dels Territoris del Nord', ultranacionalistes nipons es van congregar dilluns davant de l'ambaixada russa, van onejar una bandera tricolor russa, la van pintar, la van esquinçar i la van arrossegar pel terra enmig de crits contra Rússia. Al seu torn, el primer ministre nipó, Naoto Kan, qui va encapçalar un acte oficial en la qual van participar més d'un miler de persones, va qualificar "d'ultratge imperdonable" la visita efectuada pel president rus, Dmitri Medvédev, a les Kurils el passat mes de novembre.

Medvédev va viatjar a les illes, va defensar les visites a l'arxipèlag, adduint que el seu objectiu era atreure inversions i millorar les condicions de vida de la població local.  Al seu torn, el ministre de Defensa rus, Anatoli Serdiukov, va prometre rearmar les guarnicions militars de les Kurils en una nova i controvertida visita d'inspecció a tres de les quatre disputades illes, la qual cosa va motivar una protesta formal de Tòquio.

Menys de 20.000 persones resideixen actualment en aquestes illes -50 per cent menys que a l'any 1991-, a causa de la duresa del clima, la falta d'oportunitats laborals i al convenciment de molts dels veïns que les Kurils acabaran, tard o d'hora, sota la sobirania de Japó.

Aquest nou incident succeeix poc abans que viatgi a Moscou en visita oficial el ministre d'Exteriors japonès, Seiji Maehara, que ha assegurat que farà tot el possible perquè Tòquio recuperi les quatre illes, encara que li costi la seva carrera política.

El contenciós per les illes Kurils, que enfronta Rússia i Japó des de la fi de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), ha impedit la signatura d'un tractat de pau entre tots dos països.