dimecres, 26 de gener de 2011 Tornar a les notícies
Els ferrocarrils francesos demanen perdó per haber contribuït a la deportació

 

Agències.-El president de l'empresa pública de ferrocarrils de França SNCF, Guillaume Pepy, ha demanat perdó pel paper que va jugar la companyia en la deportació de jueus durant l'ocupació nazi del país en la Segona Guerra Mundial. És la primera vegada que un dirigent de la SNCF demana disculpes per haver transportat a gairebé 76.000 jueus entre 1942 i 1944, fets que li han valgut diverses denúncies de familiars de deportats.

Pepy ha pronunciat un emocionat discurs a l'estació de ferrocarrils de Bobigny, a les afores de París, des d'on van partir els últims trens carregats de jueus amb destinació als camps de concentració. "Encara que per força, la nostra empresa va portar aquests trens fins a la frontera (...) Vull expressar el meu profund dolor i el penediment de la SNCF per les conseqüències d'aquests actes”, va assegurar el president de l'empresa, que va reconèixer que va ser “un engranatge de la maquinària nazi d’extermini”

Entre els assistents a l'homenatge estava l'ex presidenta del Parlament Europeu, Simone Veil, que juntament amb la seva mare i la seva germana va ser embarcada en un tren en Bobigny camí del camp d'Auschwitz a l'abril de 1944.

En total, entre 1943 i 1944 més de 20.000 jueus van ser deportats des de l'estació de Bobigny, que va prendre el relleu de la de Le Bourget, utilitzada des de 1942, un canvi amb el qual els ocupants nazis pretenien fer més discrets els viatges als camps d'extermini.

La SNCF ha cedit els terrenys de l'estació, actualment abandonada, per construir un lloc de memòria de la deportació.

Mitjans francesos han relacionat la petició de perdó de la SNCF amb les crítiques que l'empresa ha rebut a Estats Units, on opta a la concessió de línies d'alta velocitat a Florida i Califòrnia.