Notícies Guerra Civil Espanyola
El partit nacionalista Basc recupera els més de 15.000 papers incautats durant la Guerra CiviL
dijous, 14 de juliol de 2011

Els papers privats del partit nacionalista basc EAJ-PNV incautats durant la Guerra Civil espanyola i arxivats a Salamanca des de llavors, es troben ja a Sabin Etxea. Un furgó carregat amb més de 15.000 lligalls privats d’EAJ-PNB van arribar el 12 de juliol a la seu central del Partit Nacionalista Basc cap a les 11:30 hores moment en què el president i la secretària de l'EBB, Iñigo Urkullu i Belén Greaves, els van recollir i dipositar en les dependències de Sabin Etxea.
 

Els grups d'esquerres del Congrés forcen la revisió del polèmic Diccionari Biogràfic
dimarts, 12 de juliol de 2011

El ple del Congrés ha instat avui el Govern que doni a la Reial Acadèmia de la Història un termini fins a l'octubre perquè corregeixi les entrades del Diccionari Biogràfic espanyol que s'apartin del rigor i ha demanat que s'interrompi la seva difusió fins que s'hagi produït la revisió d'aquest. Per 194 vots a favor, 136 en contra i una abstenció, el Congrés ha instat també el Govern que condicioni la subvenció prevista en els pressupostos generals de l'Estat a la Reial Acadèmia de la Història (RAH) per a l'elaboració d'aquest diccionari "a l'efectiva revisió i millora d'aquest en els termes previstos "en aquesta iniciativa.

 

Londres publica els arxius secrets sobre els brigadistes britànics i irlandesos que van lluitar a la Guerra Civil
dimecres, 29 de juny de 2011

El servei d'intel·ligència interna del Regne Unit, l'MI5, volia saber tots els detalls dels britànics i irlandesos que lluitaven a la Guerra Civil Espanyola, molts dels quals eren membres del Partit Comunista. Entre el 1936 i el 1954 els serveis secrets britànics van recollir les dades de més de 4.000 brigadistes que van anar fins a l'Estat espanyol per combatre el feixisme i defensar la República. A partir d'avui, i durant un mes, els arxius de tots aquests brigadistes, entre els que hi ha el de l'escriptor George Orwell, estan disponibles de forma totalment gratuïta a Internet. Els documents indiquen, també, que hi va haver més brigadistes britànics i irlandesos del que inicialment es pensava. 
 

La filla de Franco nega contactes per exhumar les restes del dictador del Valle de los Caídos
dimecres, 22 de juny de 2011

La filla del dictador Franco i presidenta de la Fundació Nacional Francisco Franco, Carmen Franco y Polo (Oviedo, 1926), ha negat mitjançant un comunicat públic qualsevol contacte oficial o extraoficial amb al Govern Zapatero sobre una "hipotètica exhumació" de les restes del dictador, enterrades en la basílica del Valle de los Caídos, el colossal mausoleu construït pel franquisme per acollir les restes mortals del dictador, situat molt a prop del Monestir de l'Escorial i a 70 quilòmetres de Madrid.