Notícies Guerra Civil Espanyola
Una nova recerca ubica en un espai no excavat el lloc on van enterrar a Federico García Lorca
divendres, 12 d'agost de 2011

Els familiars del mestre republicà Dióscoro Galindo i del banderiller Francisco Galadí, que van ser afusellats a la matinada 17 agost 1936 al costat del poeta Federico García Lorca i del també banderiller Joaquín Arcoyas, estan estudiant la possibilitat de tornar a demanar l'exhumació de les restes dels seus avantpassats, a la llum de les nous estudis sobre la possible ubicació de l'enterrament de què disposa l'investigador malagueny Miguel Caballero, que es recolza en un informe tècnic del Col·legi d'Arqueòlegs de Aragó.

Informe: El Foro per la Memòria denuncia els regidors del PP de Poyales del Hoyo pels incidents durant un acte contra el trasllat de 10 afusellats pel franquisme en una fossa comuna
dimecres, 10 d'agost de 2011

El Fòrum per la Memòria del Tiétar i la Vera, l'associació la Memòria Viva i l'Associació de Familiars Republicans Desapareguts han presentat una denúncia al jutjat contra els regidors del Partit Popular de Poyales del Hoyo (Àvila). És la reacció més destacada als incidents esdevinguts el passat diumenge, 7 d'agost, en aquest petit municipi quan alguns veïns van impedir la normal celebració d'un acte de protesta contra el trasllat de les restes de 10 afusellats pel franquisme a una fossa comuna. En la denúncia, les associacions asseguren que se'ls va impedir exercir el seu dret a la lliure expressió en la concentració, on es van produir enfrontaments verbals i físics entre veïns d'aquesta localitat de 620 habitants i els membres d'aquests col.lectius. A més, s'han adjuntat a la denúncia diversos vídeos en què es recullen diferents amenaces verbals que els denunciants atribueixen a veïns del municipi avilès.

 

El Govern andalús identificarà els espais històrics de la Guerra Civil i la dictadura franquista
dimecres, 3 d'agost de 2011

El govern andalús, en mans del PSOE, ha aprovat la creació de la figura dels Llocs de Memòria Històrica d'Andalusia, definits com aquells enclavaments vinculats a fets o esdeveniments singulars ocorreguts durant la Guerra Civil espanyola i la Dictadura franquista. La seva identificació servirà com a referència històrica, recordatori dels successos que van tenir lloc en ells i també com a homenatge a les persones que van patir violència, vexació, persecució o privació de llibertat a causa de l'exercici dels seus drets o per defensar la democràcia. D'aquesta manera, el govern socialista de la comunitat autònoma segueix els passos de les comunitats autònomes de Catalunya i Aragó, on els seus respectius governs d'esquerra van activar ambiciosos projectes de preservació i senyalització d'espais històrics vinculats a la Guerra Civil.

L'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica denuncia que les víctimes del franquisme són 'maltractades' per l'Estat
diumenge, 17 de juliol de 2011

El president de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica, Emilio Silva, ha assenyalat que les víctimes del franquisme estan sent "maltractades" per l'Estat, quan hauria de ser el primer a tenir cura la seva memòria i ajudar els familiars.