Notícies Guerra Civil Espanyola
Associacions de la memòria històrica lliuren a Rajoy una carta on reclamen al PP una condemna clara als 'atacs' a les víctimes de la repressió franquista
dijous, 22 de setembre de 2011

Representants d'associacions per la recuperació de la memòria democràtica a la Vall del Tiétar i la Vera (a Àvila) es van concentrar el 21 de setembre davant de la porta de la seu del Partit Popular, al carrer Gènova de Madrid, per fer lliurament de una carta dirigida a Mariano Rajoy, en qualitat de president d'aquest partit. A la carta, les associacions han exigit al senyor Mariano Rajoy la condemna de determinades actuacions 'lamentables' protagonitzades per alcaldes del seu partit des de les passades eleccions autonòmiques i municipals a tot l'Estat, entre les quals destaca la profanació d'un monument funerari en Poyales del Hoyo . A més, les associacions reclamen un compromís públic amb les reivindicacions de Veritat, Justícia i Reparació de les víctimes del franquisme. Entre els signants de la carta hi ha les següents associacions: Associació de Familiars de Republicans Desapareguts (AFAREDES); Associació Independent La Memòria Viva, Fòrum per la Memòria de la Vall del Tiétar i la Vera (Federació Estatal de Fòrums per la Memòria)

Salamanca exposa l'obra de José Bardasano, un dels grans cartellistes de guerra
dilluns, 5 de setembre de 2011

En el Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca es conserva una de les grans col.leccions de cartells de la Guerra Civil i dins d'ella un nodrit conjunt de José Bardasano. Ara que es compleixen 75 anys del començament de la Guerra Civil Espanyola, el Ministeri de Cultura desitja, a través de l'exposició "Bardasano en Guerra", realitzar una mostra sobre la seva obra, fonamentalment propagandística.La seva excepcional productivitat i el seu inconfusible estil fan de ell un dels nostres grans cartellistes de guerra, i per això, en aquest aniversari, mirem sobre la seva obra.

Un documental narra la història de la maleta perduda amb 4.500 negatius dels fotògrafs Capa, Seymour i Taro
dimarts, 23 d'agost de 2011

La directora Trisha Ziff ha presentat aquest dilluns a Barcelona el documental 'La maleta mexicana', una cinta que explica la història d'unes misterioses caixes que es van perdre al començament dels anys 40 i que contenien més de 4.500 negatius sobre la Guerra Civil fruit del treball dels fotoperiodistes Robert Capa, David 'Chim' Seymour i Gerda Taro. Els tres fotògrafs i amics es van exiliar dels seus propis països - Alemanya, Polònia i Hongria - i van decidir viatjar a Espanya amb l'objectiu de combatre el feixisme amb les seves càmeres.

El govern Zapatero demana ajuda al Vaticà per transformar el Valle de los Caídos
dissabte, 20 d'agost de 2011

El ministre de la Presidència del govern socialista espanyol, Ramón Jáuregui, va demanar ahir a la tarda al secretari d'Estat del Vaticà, Tarcisio Bertone, la col·laboració de l'Església per transformar el Valle de los Caídos en un lloc de reconciliació sense qüestionar el seu ús com basílica ni la presència dels benedictins al lloc. En un dinar amb Jáuregui i la ministra d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, i en el marc de la celebració de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), Bertone va mostrar una "enorme comprensió" i "màxima receptivitat" a la proposta, segons fonts de l'Executiu.