Notícies Guerra Civil Espanyola
El pacte entre PSOE i Ciutadans recupera fons per a la llei de la Memòria Històrica
dijous, 25 de febrer de 2016

25/02/2016.-El pacte de Govern per a Espanya signat pel PSOE i Ciutadans contempla en un dels seus punts la recuperació d’una partida pressupostària per a la llei de Memòria Històrica, que l’executiu de Rajoy ha deixat a zero en els últims anys. En concret, i en relació a la llei per a la qual s’estableixen mesures a favor dels que van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura, l’acord estableix “revitalitzar” l’aplicació de la llei incorporant la dotació pressupostària “que en el seu cas sigui necessària”, sense precisar més.

Vall-de-roures (Terol) aprova la retirada del seu gran monument franquista amb l'abstenció del PP
dimecres, 13 de gener de 2016

14/01/2016.- El ple de l'Ajuntament de Vall-de-roures, capital de la comarca de Terol del Matarranya, ha aprovat l'eliminació "el més aviat possible" del monòlit franquista als caiguts situat a l'avinguda Cortes de Aragón. La moció que sol·licitava la retirada ha estat aprovada per majoria simple amb els vots de Chunta Aragonesista (3), PSOE (1) i el PAR (1) i les 6 abstencions del grup majoritari, en el govern local, el Partit Popular. El monument es conserva abandonat i vandalitzat en una cèntrica avinguda de la localitat, pintat amb els colors vermell i negre del sindicat anarquista CNT. Erigit el 1942, el monòlit està format per un jou falangista de grans dimensions coronat per una creu, símbol de la ideologia nacional-catòlica del franquisme. Encara es pot llegir la frase original esculpida en l'element: 'Caídos por Dios y por España. Presentes! '.

Jaén commemorarà els 80 anys de la batalla de Lopera amb una recreació i homenatges als brigadistes
dissabte, 2 de gener de 2016

02/01/2016.-El 2016 es compleixen 80 anys de la Batalla de Lopera, un episodi de la Guerra Civil Espanyola que va tenir lloc entre els dies 27 i 29 de desembre de 1936 en aquest municipi de la província de Jaén (Andalusia), protagonitzada per brigadistes internacionals i voluntaris requetés. L'Ajuntament ha preparat al llarg de l'any un programa commemoratiu que inclourà entre les seves propostes una recreació històrica, la primera lligada a aquesta contesa que tindrà lloc a Andalusia, a més d'un acte d'homenatge a la XIV Brigada Internacional, un cicle de cinema històric i el I Congrés Internacional 'Brigades Internacionals'

Madrid eliminarà 30 carrers i 5 vestigis franquistes
dimecres, 30 de desembre de 2015

30/12/2015.-El Govern de l'Ajuntament de Madrid començarà a aplicar la Llei de Memòria Històrica, per la qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura, amb el canvi dels noms de 30 carrers i l'eliminació de cinc vestigis franquistes. També s'ha aprovat, amb els vots a favor d'Ahora Madrid, PSOE i Ciutadans, l'elaboració d'un Pla Integral de Memòria de Madrid. El PP, va votar en contra.