Notícies Guerra Civil Espanyola
Compromís insta el Senat a reparar la memòria dels treballadors esclaus del franquisme
dilluns, 18 d'abril de 2016

18/04/2016.-El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha registrat al Senat una moció, que recull la petició feta recent en els Corts Valencianes per part del diputat autonòmic Francisco García, en la qual s'insta el Govern a la recuperació i reconeixement dels treballadors esclaus del franquisme. Segons el text d'aquesta moció, la democràcia espanyola té un important deute pendent amb els treballadors esclaus del franquisme, en matèria de reconeixement, reparació i investigació. A França, per exemple, es va produir un intens debat sobre la col·laboració de Renault amb el Reich i el règim col·laboracionista de Vichy, durant l'ocupació. Entitats privades de gairebé qualsevol sector es van beneficiar del treball de més de 400.000 reclusos en un règim proper a l'esclavitud.

Carmena proposa rebatejar el Valle de los Caídos com a 'valle de la paz'
dijous, 31 de març de 2016

31/03/2016.-L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha proposat canviar el nom del conjunt escultòric franquista del Valle de los Caídos pel de "valle de la paz" i donar a aquest enclavament del municipi de Sant Lorenzo de l'Escorial en el qual està enterrat Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera "una nova visió i nous valors". "Tots estem d'acord que és un lloc que s'ha de mantenir. No hi ha ningú que vulgui dinamitar la zona, però sí que seria correcte i considerable donar-li una nova visió i incorporar-nous valors. 'El valle de la paz' seria un bon nom que atorgar-li ", ha assenyalat en una entrevista amb diversos estudiants de la Universitat Autònoma de Madrid - Sonia del Pozo, David Aranda i Christian García--i recollida en la publicació digital Le Miau Noir.

Desactiven a Monroyo (Terol) una bomba d'aviació de 50 quilos
dimarts, 29 de març de 2016

29/03/2016.-El Grup de Desactivació d'Explosius de la Guàrdia Civil va neutralitzar fa uns dies una bomba d'aviació alemanya trobada en els terrenys pròxims a N-232, a l'altura de Mont-roig (Terol), on es estan realitzant obras.Després de l'examen de l'artefacte van verificar que es tractava d'una bomba alemanya d'aviació de 50 quilos de pes. L'artefacte es trobava semienterrat a uns dos metres de profunditat. Els Tedax van procedir in situ a neutralitzar l'artefacte mitjançant una explosió controlada, una tècnica "complicada de desactivació", més encara a causa de la quantitat d'explosiu de contenia.

Navarra impulsa un projecte europeu per convertir escenaris bèl·lics en llocs de memòria
dimarts, 1 de març de 2016

01/03/2016.-El Govern de Navarra ha impulsat, juntament amb entitats espanyoles, alemanyes, bosnianes i franceses, el projecte "MEMSITE 1936-2016" per convertir espais bèl·lics o marcats per la violència en llocs de memòria i convivència. La iniciativa opta a les ajudes previstes en el programa "Europa amb els ciutadans 2014-2020" i ha estat presentada avui per la consellera de Relacions Ciutadanes i Institucionals, Ana Ollo, acompanyada pel director general de Pau i Convivència, Álvaro Baraibar.