Notícies Guerra Civil Espanyola
Pamplona exhumarà les restes de Mola i Sanjurjo enterrades al Monument als Caiguts
dijous, 1 de setembre de 2016

01/09/2016.- L'Ajuntament de Pamplona exhumarà el 16 de novembre les restes mortals de les vuit persones enterrades a la cripta del Monument als Caiguts, inclosos els d'Emilio Mola i José Sanjurjo, dos dels generals colpistes durant l'anomenat Alzamiento Nacional. Després dels treballs d'exhumació, comprovació i documentació de les restes mortals continguts a la cripta, aquests seran lliurats als familiars una vegada que es clausuri la cripta com a espai de cementiri.

Barcelona estrena la primera plaça de la República de la ciutat a Nou Barris
dijous, 21 de juliol de 2016

21/07/2016.-Barcelona ha estrenat la denominació de plaça de la República a un espai públic a Nou Barris, fins ara anomenat plaça de Llucmajor, un cop l’alcaldessa, Ada Colau, havia signat el decret que oficialitza el canvi de nomenclatura. Aquest dimarts, 19 de juliol, el canvi de les plaques de la plaça s’ha dut a terme en un acte presidit pel primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, en el qual han assistit representants de l’Ajuntament i de les entitats que han donat suport a aquesta modificació.

Elaboren un guia bibliogràfica sobre la participació de les dones a la Guerra Civil
dimecres, 20 de juliol de 2016

21/07/2016.-L’Institut Català de les Dones (ICD) de la Generalitat de Catalunya se suma al projecte de commemoració dels 80 anys de l'inici de la Guerra Civil, que impulsa el Memorial Democràtic per rememorar els fets de la guerra "amb la voluntat de tornar a proclamar Catalunya una terra de pau", s'assegura. La col·laboració de l’ICD es concreta a través del seu Centre de Documentació especialitzat que ha elaborat la Guia bibliogràfica “Dones a la Guerra Civil”, un recull de bibliografia sobre la participació cultural, política i social de les dones durant la Guerra Civil Espanyola a Catalunya que recull tota la documentació, en català, disponible als fons documentals d’aquest centre sobre l’experiència i la memòria femenina d’aquest moment històric.

Madrid retirarà mencions i medalles d'or a personatges i organitzacions franquistes
divendres, 24 de juny de 2016

26/06/2016.- La menció concedida al que va ser president de Govern durant la dictadura franquista Carlos Arias Navarro serà una de les mencions honorífiques que retirarà l'Ajuntament de Madrid en aplicació de la Llei de Memòria Històrica i que ha estat aprovada amb el vot favorable de Ahora Madrid i PSOE. La retirada ha estat aprovada en la Comissió de Cultura i Esports de l'Ajuntament, en la qual el Partit Popular i Ciutadans han anunciat que reserven el seu vot per al ple en què es voti la proposta el 29 de juny. La portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid, Esperanza Aguirre, ha assenyalat que la proposta "no va enlloc", i veu "absurd" retirar distincions honorífiques a persones que han mort.