dijous, 20 de gener de 2011 Tornar a les notícies
Condemnat a quasi tres anys el suec que dirigí el robatori del lema de l'entrada del camp d'Auschwitz

 

Agències.- Un tribunal de Cracòvia, a Polònia, ha condemnat a un suec a gairebé tres anys de presó per haver organitzat el robatori del famós lema 'Arbeit macht frei' (el treball allibera) penjat en la porta d'entrada del camp d'extermini nazi d'Auschwitz.

El cartell va ser robat el desembre de 2009, desencadenant les ires internacionals, especialment a Israel i entre els grups jueus, però va ser recuperat ràpidament. El tribunal de Cracòvia ha condemnat a Anders Hogstrom, de 34 anys, a dos anys i vuit mesos de presó per orquestrar el robatori. Quan la cort va anunciar el seu veredicte, el suec va respondre tranquil:"Accepto la sentència". Hogstrom, detingut a Suècia el febrer passat, serà extradit pròximament al seu país natal, on acomplirà la resta de la seva condemna.

El tribunal també va condemnar a penes de fins a dos anys i mitjà a dos polonesos que van robar la placa de metall i la van tallar en tres peces per poder introduir-la en el seu cotxe. El lema ha estat reparat però actualment s'exposa al museu d'Auschwitz mentre que s'ha penjat una rèplica del mateix a l'entrada de l'antic camp de concentració.

Uns 1,5 milions de persones, en la seva majoria jueus, van morir en Auschwitz, situat en les proximitats de la localitat d'Oswiecim, prop de Cracòvia, durant la Segona Guerra Mundial. Els presoners acostumaven a entrar en el camp a través de l'estreta porta de ferro sobre la qual penjava el cartell en alemany.