dijous, 15 de desembre de 2016 Tornar a les notícies
Àustria convertirà en un centre d'ajuda als discapacitats la casa nadiua de Hitler

Agències.-15/12/2016.-L'expropiada casa natal del dictador nazi Adof Hitler (1889-1945) a la localitat austríaca de Braunau am Inn tindrà "una finalitat social" -possiblement en l'ajuda a discapacitats- com "antítesi" a les polítiques del Tercer Reich. El governador de l'Estat federat d'Alta Àustria, Josef Pühringer, on es troba la localitat natal de Hitler, ha explicat avui a l'agència de notícies austríaca APA a què es destinarà la casa i ha descartat la possibilitat de derruir-la. "Després d'un debat en profunditat hem acordat que la casa no es derruirà", ha declarat després d'una reunió amb el ministre de l'Interior, Wolfgang Sobotka, i l'alcalde de Braunau am Inn, Johannes Waidbacher.

Ahir a la nit el Parlament austríac va decidir per una àmplia majoria l'expropiació de l'habitatge per evitar que es convertís en lloc de peregrinació per neonazis, després que la propietària es negués a vendre l'immoble a l'Estat.

Segons Pühringer, si la casa fou enderrocada, sempre se'ls acusaria de "derruir un capítol delicat de la història" i ha avançat que es buscarà donar-li una finalitat social en l'ajuda a discapacitats, "com a antítesi al nacionalsocialisme".

Els nazis van executar a desenes de milers de discapacitats físics i psíquics, així com a malalts crònics, en un programa d'eutanàsia que van justificar amb l'argument que tenien una vida que "no era digna de ser viscuda". "Una finalitat social, com ja ha tingut la casa a aquesta localitat durant molts anys, és un missatge esperançador, un record a les víctimes i un clar símbol contra els crims de Hitler", ha conclòs el polític conservador.

L'octubre passat, Sobotka dir que la casa natal de Hitler anava a ser enderrocada un cop completada l'expropiació, una opció criticada per nombrosos historiadors.

L'ús social de l'edifici coincideix amb la recomanació d'una comissió d'experts, que va aconsellar a l'Estat donar a l'immoble una finalitat social o caritativa, encara que després d ' "una àmplia remodelació arquitectònica que no faci reconeixible l'edifici, per restar-li valor simbòlic". Les autoritats austríaques reformaran la casa abans de destinar-la a un nou ús, tot i que encara es desconeix l'abast d'aquesta reforma.

Hitler va néixer el 1889 en una casa a Braunau am Inn, molt a prop de la frontera amb Alemanya, i encara que la seva família va passar allà tot just tres anys, el seu llegat ha tingut un enorme pes en aquesta localitat de 16.000 habitants.

La casa era, fins a la seva expropiació propietat d'una veïna, encara que des de 1972 el Ministeri de l'Interior l'havia llogat i la subarrendava a l'Ajuntament de Braunau per uns 5.000 euros mensuals. En el passat, es va albergar allà una biblioteca, un banc, i més recentment, un taller de formació d'una organització per a discapacitats, que va deixar el lloc en 2011 per buscar un lloguer més barat. Segons els mitjans austríacs, a aquesta mateixa organització, "Lebenshilfe", se li podria oferir fer servir l'immoble.

L'ajuntament havia demandat en repetides ocasions que l'Estat expropies l'immoble pel temor que organitzacions neonazis poguessin llogar-de forma encoberta i convertir la localitat en un centre de peregrinació per ultradretans.

En l'actualitat no hi ha massa referències sobre el passat de la casa pintada de color groc, només un monòlit de granit procedent del planter del camp nazi de Mauthausen que va ser col·locat allà el 1989, pel centenari del naixement de Hitler. "Per la pau, la llibertat i la democràcia. Mai més el feixisme, milions de morts ho adverteixen", assenyala el missatge sobre la roca.

Ja en 2012 Àustria va retirar la tomba dels pares del dictador Hitler a Leonding, al sud-oest d'Àustria, després de denúncies que s'havia convertit en un lloc de peregrinació d'ultradretans en el qual es van trobar símbols nazis.