dimarts, 15 de novembre de 2016 Tornar a les notícies
ERC reclama exhumar les restes de Franco i José Antonio del Valle de los Caídos

Redacció.-15/11/2016.-El grup d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats ha registrat una proposició no de llei per demanar que es compleixin les recomanacions de la comissió d’experts sobre el futur del Valle de los Caídos, presentades el 2011, per a la resignificació integral del complex. Entre elles, l’exhumació de les restes de José Antonio Primo de Rivera per incloure-les en un columbari amb la resta de víctimes, tret que la família decidís un altre destí, i exhumar les restes de Francisco Franco i treure-les del Valle de los Caídos.

Si fos per Esquerra Republicana, aquesta espècie de mausoleu en honor al feixisme anomenat Valle de los Caídos -per cert, pagat i mantingut per tots- seria enderrocat’, ha assegurat el portaveu adjunt d’Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, que signa la proposició. ‘Però l’únic que demanem és que es respecti allò que va dictaminar l’informe dels experts en època de Zapatero: que es faci d’aquest mausoleu un monument en honor real a les víctimes, que se’n treguin les restes de qui no va ser víctima, sinó botxí; i que com correspon a qualsevol actitud veritablement democràtica i decent, es doni l’oportunitat que qualsevol persona pugui recuperar les restes dels seus familiars’.

Esquerra també reclama que no es destini cap subvenció o recurs públic al Valle de los Caídos ni a cap organització que hi estigui vinculada mentre no sigui per col·laborar en el compliment de les recomanacions de la comissió d’experts.

En la proposició presentada, Esquerra recorda que la comissió va defensar l’exhumació i trasllat de les restes de Franco des del Valle de los Caídos ‘amb l’objectiu de resignificar el conjunt i treure’n qualsevol connotació ideològica o política’.

Així mateix, afegeix que el monument del Valle de os Caídos es va erigir ‘amb suor i sang de milers de presos, que van patir treballs forçosos en qualitat d’esclaus per tenir ideologies o tendències sexuals que el règim franquista considerava condemnables’.

És insultant, per Esquerra, que dècades després de la desaparició del règim franquista i de la instauració de la democràcia, el monument es continuï erigint 'com un magnífic mausoleu per al genocida dictador Francisco Franco, la tomba del qual està contínuament custodiada amb els diners de les nostres butxaques, i on seguidors del feixisme continuen commemorant encara avui l’aniversari de la seva mort i enaltint la seva obra com a Caudillo