Notícies Segona Guerra Mundial
Absolen un nazi hongarès de 97 anys acusat de crims de guerra
dilluns, 18 de juliol de 2011

L'hongarès Sandor Kepiro, de 97 anys, considerat com un dels últims criminals de guerra encara vius, acusat i processat per complicitat de crims de guerra a Sèrbia el 1942, sobretot contra jueus, va ser absolt aquest dilluns pel Tribunal de Budapest. La Fiscalia havia requerit una pena de presó, mentre la defensa va al·legar en favor de l'anulació del procés o pel sobreseïment. "El veredicte és un insult a la memòria de les 1246 víctimes de la incursió a Novi Sad", va declarar Efraim Zuroff, del centre Simon Wiesenthal, que va situar a Kepiro a Budapest el 2006 i va transmetre després les informacions a les autoritats hongareses.

 

Letònia commemora el 70è aniversari del genocidi jueu al país bàltic
dilluns, 4 de juliol de 2011

El president de la República de Letònia, Valdis Zatlers, va participar ahir 4 de juliol de 2011 a l'acte central de commemoració del genocidi contra el jueus letons . Zatlers va dipositar una corona de flors al monument inaugurat el 2007 en homenatge a tots els jueus letons,  situat al costat de la derruïda gran sinagoga coral de Riga, incendiada amb 300 jueus letons al seu interior el 4 de juliol de 1941, a càrrec d'un comando de voluntaris letons reclutats pels nazis.
 

El Govern d'Aragó recupera la història dels 1009 aragonesos deportats als camps nazis
dimarts, 28 de juny de 2011

La Direcció General de Patrimoni Cultural del Govern d'Aragó, a través del seu Programa Amarga Memòria, va presentar el passat 29 de juny un nou llibre destinat a desgranar l'origen dels 1009 aragonesos que van patir la deportació, així com les diverses vies que els van portar a conèixer horror de l'univers concentracionari nazi. Itineraris i identitats. Republicans aragonesos deportats als camps nazis, és obra de l'escriptor i periodista Juan Manuel Calvo, editada per la Direcció General de Patrimoni Cultural del Govern d'Aragó, a través del seu Programa Amarga Memòria.
 

El museu del camp d'extermini de Sobibor tanca portes per manca de pressupost
dissabte, 4 de juny de 2011

El museu del camp d'extermini nazi de Sobibor, a l'est de Polònia, ha tancat portes per manca de pressupost. Un dels responsables del museu, Marek Bem, ha informat al diari polonès Rzeszpospolita que el museu requereix de 250.000 anuals per assegurar la seva supervivència, mentre que l'assignació per enguany s'ha reduït a menys de la meitat.