Notícies Segona Guerra Mundial
< Anterior1234567...9596
Estudi: Els judicis penals als responsables del sistema de camps de concentració de Mauthausen-Gusen (Àustria)
dimarts, 5 de maig de 2020

Andreu Caralt Gimenez-05/05/2020-El camp de concentració (Konzentrationslager 'KL') de Mauthausen (Àustria) i la seva extensa xarxa de subcamps fou un dels sistemes que repartits per les noves fronteres del Tercer Reich va utilitzar el règim nazi alemany entre 1938 i 1945 per recloure, esclavitzar i assassinar amplis grups de persones, tant del mateix país com de nombrosos països estrangers, alguns d'ells ocupats en aquest període pels nazis. A partir de novembre de 1945 i fins a desembre de 1947, l'Exèrcit dels Estats Units escollí l'antic camp nazi de Dachau, prop de Munic, per desenvolupar una sèrie de judicis militars contra guardes dels camps de concentració, personal mèdic, membres de les unitats de les SS i civils alemanys acusats de crims de guerra. Es van celebrar 465 judicis en aquest període, entre ells els dels responsables dels camps nazis i els seus subcamps de Dachau, Buchenwald, Flossenburg, Nordhausen, Mühldorf i Mauthausen. Es van jutjar un total de 1.200 acusats de crims de guerra amb un percentatge de condemnes del 73 per cent.

Reportatge: El vandalisme i la manipulació de les seves imatges a Auschwitz-Birkenau
dijous, 9 de febrer de 2017

09/02/2017.-El vandalisme sobre els elements patrimonials és una trista pràctica generalitzada, i els camps nazis de concentració i extermini no en són malauradament una excepció. El memorial d'Auschwitz-Birkenau, conegut arreu del món, pateix el fenomen tot i les mesures de seguretat preses a l'espai i l'elevat grau de compromís amb la preservació dels espais de memòria que haurien de reunir els visitants.

Reportatge: Kommeno, una memòria de Grècia que Tsipras treu de l’oblit
diumenge, 29 de gener de 2017

29/01/2017.-El sol s'amaga quan arribem a Arta, capital d'una prefectura allunyada del turisme a l'oest de la Grècia continental. Cap senyal aparent indica el desviament cap el petit poble rural de Kommeno. Ens aturem en una benzinera i preguntem, un jove repartidor en motocicleta ens guia fins a l'itinerari correcte.

Àustria convertirà en un centre d'ajuda als discapacitats la casa nadiua de Hitler
dijous, 15 de desembre de 2016

15/12/2016.-L'expropiada casa natal del dictador nazi Adof Hitler (1889-1945) a la localitat austríaca de Braunau am Inn tindrà "una finalitat social" -possiblement en l'ajuda a discapacitats- com "antítesi" a les polítiques del Tercer Reich. El governador de l'Estat federat d'Alta Àustria, Josef Pühringer, on es troba la localitat natal de Hitler, ha explicat avui a l'agència de notícies austríaca APA a què es destinarà la casa i ha descartat la possibilitat de derruir-la. "Després d'un debat en profunditat hem acordat que la casa no es derruirà", ha declarat després d'una reunió amb el ministre de l'Interior, Wolfgang Sobotka, i l'alcalde de Braunau am Inn, Johannes Waidbacher.