Diari de Guerra.-24/01/2012.- 'In Darkness' (En la foscor), la candidata polonesa al Oscar 2012 a la millor pel·lícula estrangera, ha estat escollida avui per l'Acadèmia com una de les cinc finalistes, al costat de la favorita, la iraniana 'A Separation' guanyadora del Globus d'Or 2012 a la millor pel·lícula de parla no anglesa, la belga 'Bullhead', la israeliana 'Footnote' i la canadenca 'Monsieur Lazhar'.
De la reconeguda directora Agnieszka Holland, 'In Darkness' es basa en la història real de Leopold Socha, un treballador del sistema de clavegueram i lladre de poca volada, a la ciutat polonesa -avui ucraïnesa- de Lvov, ocupada pels nazis. Un dia es troba un grup de jueus intentant escapar de la liquidació del gueto. Els amaga per diners en el laberint de clavegueres de la ciutat. Allò que comença com un acord comercial directe i cínic es converteix en una estranya aliança entre Socha i els jueus. El film retrata la història de supervivència de la comunitat jueva que intenta escapar de la mort durant 14 mesos.
De la mateixa manera que el film polonès ha estat escollit, altres pel·lícules basades en fets de la Segona Guerra Mundial han quedat descartades. Destaca, entre elles, la ultima producció xinesa de Zhang Yimou ambientada en la matança japonesa de Nanking, 'The flowers of war', amb Christian Bale de màxim protagonista -el qual tampoc ha rebut cap nominació; la russa 'Burnt by the Sun II' del director Nikita Mijalkov i la japonesa 'Postcard' del director Kaneto Shindô.
'Lea and Darija' (2011) del director croat Branko Ivanda, és una apassionant història narra la història de Lea Deutsch, conegut com la Shirley Temple de Croàcia, i la seva amiga i parella de ball Darija Gasteiger. Van actuar en teatres amb entrades esgotades arreu d'Europa, van ser filmades per Pathé Paris i per la companyia cinematogràfica UFA a Berlín i van viure l'enrarit món del teatre nacional croat 'Regne dels Nens' a la dècada dels 30. La persecució nazi dels jueus, i més tard, la fuga dels ciutadans alemanys de les zones comunistes van posar a prova la seva amistat.
Prop de 120 supervivents de l'atac japonès de Pearl Harbor han observat avui, dimecres, un minut de silenci per commemorar l'atac japonès que va provocar la mort de 2.390 homes i dones a la base naval nord-americana de Hawaii el 7 de desembre de 1941. El moment de silenci es va produir a les 7:55 hores, la mateixa hora de l'inici de l'atac, 70 anys després. El destructor llançamíssils USS Chung-Hoon, amb base a Pearl Harbor, va rendir els honors d'ordenança al USS Arizona, destructor enfonsat a la badia i símbol de la destrucció causada per l'atac, i va sonar la seva sirena en començar el minut de silenci.
El president dels EUA, Barack Obama, va dipositar el passat 17 de novembre una corona de flors en homenatge a les víctimes del destructor nord-americà USS Peary, bombardejat el 19 de febrer de 1942 pels avions japonesos en la Segona Guerra Mundial al port australià de Darwin. Obama, que després d'aquest acte es va dirigir a les tropes australianes i un grup de marines nord-americans a la base militar de Darwin abans d'abandonar Austràlia, va arribar acompanyat de la primera ministra del país, Julia Gillard. Tots dos van mantenir un estricte silenci en col·locar la corona de flors al costat del monument al destructor.
Adaptació d'una novel·la de Yan Geling titulada 'Les 13 dones de Nanquín'. Narra la història de tretze prostitutes que es van fer passar per estudiants universitàries per servir a les tropes. Christian Bale interpreta un sacerdot catòlic nord-americà que presència horroritzat la massacre de Nanquín (1937), en la qual les tropes japoneses van assassinar a milers de ciutadans xinesos, i que decideix salvar els fugitius acollint a la seva església. Amb un pressupost estimat de 100 milions de dòlars, és la pel·lícula més cara de la història de la Xina i un motiu evident d'orgull per al gegant asiàtic.
The flowers of war (Les flors de la guerra) és el film seleccionat per l'acadèmia xinesa per a representar el país als Òscar 2012 en la categoria de millor pel·lícula en llengua no anglesa. El 16 de desembre de 2011 s'estrenarà mundialment a la Xina.
Euronews.- 12/10/2011.-Ucrania recorda aquests dies una de les massacres de jueus més esfereïdores de la Segona Guerra Mundial. En només dos dies, entre el 29 i el 30 de setembre de 1941, els nazis van assassinar a Babi Yar, un barranc als afores de Kíev, a més de 33.000 homes, dones i nens.