El memorial de la Dignitat A les 771 víctimes Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra.-El 12 de desembre de 2010, el Govern de la Generalitat va inaugurar en el cementiri de Tarragona un impressionant conjunt escultòric en homenatge a les 771 persones van ser afusellades o bé van morir a les presons de Tarragona a causa de la repressió exercida per la dictadura franquista durant la postguerra (1939-1948). El conjunt fou promogut per l'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista de Tarragona (AVRFT) i realitzada pel Memorial Democràtic de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona.

El conjunt està presidit per un grup escultòric anomenat ‘Dignitat’, obra de Salvador Mañosa. Mostra el cos d'un home mort, ajagut, amb la figura d'una dona dempeus, que pot ser la imatge de la mare, esposa i filla que amb l’execució del seu ésser estimat quedava sola i va haver d’afrontar els durs anys de la repressió.

Al conjunt del grup escultòric, s’erigeix un gran mur memorial amb el nom de les 771 persones executades presidit per la llegenda: ‘D’aquells que han mort sense tenir el cap cot’. El mur memorial està presidit pel següent text: ‘En memòria. De les persones sepultades en aquest cementiri que van perdre la vida haver defensat la dignitat, les llibertats i els drets individuals i col·lectius, l’autogovern de Catalunya i la legalitat republicana (1939-1948)’. Sobre el mur memorial s’acostumen a col·locar ofrenes florals en records als morts. Aquest conjunt escultòric presidirà a partir d’ara la fossa comuna del cementiri on estan sepultades la majoria d’aquelles víctimes i esdevé un símbol de dol, record i dignificació de la memòria.

Durant l’acte inaugural la presidenta de l’Associació de Victimes de la Repressió Franquista a Tarragona, Montserrat Giné, va assegurar que l’acte era un homenatge a les 771 víctimes “oblidades massa temps per les institucions”, que no hauria estat possible sense una política pública de memòria. També va celebrar que la fossa fos finalment “un espai de memòria per al record de les víctimes i també per a les generacions futures”.