Centre d'Interpretació 'Hospitals de Sang' Medicina d'emergència Bookmark and Share
Fonts consultades
- Hemeroteca Diari de Tarragona
- Informació pròpia diarideguerra.com

El municipi de Batea (Terra Alta), que durant la batalla de l’Ebre es va mantenir sempre dins territori franquista, acull un dels centres d’interpretació construits per la xarxa pública del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe). Es tracta del centre d’interrpetació ‘Hospitals de Sang’, dedicat a l’atenció mèdica i hospitalària als combatents.

El centre d’interpretació està dedicat als diferents aspectes relacionats amb la sanitat militar, els hospitals de campanya i les tècniques mèdiques desenvolupades durant el conflicte civil, apropant als visitants un dels aspectes més cruents d’un enfrontament: el cost humà de la guerra.

L’espai museístic consta de cinc àmbits diferents i dues escenografies. En aquests espais es mostra com s’estructurava l’assistència als ferits i es dóna a conèixer la xarxa sanitària que es va crear al voltant de la Batalla de l’Ebre. També s’hi expliquen els diversos sistemes de transport emprats, la mobilització del personal sanitari i l’adaptació dels sistemes a la realitat del conflicte.

Per tal de transmetre la improvisació i la innovació sanitària, el visitant pot observar algunes repre- sentacions escenogràfiques, com ara un hospital de campanya o un tren hospital.

El museu obrí les seves portes el juliol de 2008 amb l’assistència del metge de les Brigades Internacionals, el doctor Moisès Broggi i l’excombatent republicà Mariano Garcia Iniesta, protagonista d’un dels audiovisuals de l’exposició permanent.

‘Hospitals de Sang’ està ubicat al carrer Major, 27, al centre de Batea.