Monument a Companys al Tarròs Al fill predilecte Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra (A.Caralt).-El petit poble del Tarròs, ubicat dins el municipi de Tornabous (comarca de l'Urgell i província de Lleida) és conegut arreu de Catalunya perquè és la vila nadiua del president màrtir de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, afusellat el 1940 a Montjuïc després de ser capturat a França per la Gestapo.

El poble es situa a la carretera C-53 entra Tàrrega i Balaguer. Abans d'arribar al petit poble en direcció a Balaguer, a uns 250 metres del poble, s'ubica l'espai en memòria del president de la Generalitat republicana inaugurat l'11 de setembre de 1979 pel president de la Generalitat, Josep Tarradellas. L'espai memorial està presidit per una escultura que representa la figura d'un home d'uns dos metres d'alçada realitzada per l'artista Antoni Boleda i un monòlit de pedra d'1,8 metres d'alt on estan gravades en pedra les quatre barres de la senyera catalana i hi ha incrustat un medalló de bronze amb l'efigie del president Companys. El 15 d'octubre de l'any 2000, en commemoració del 60 aniversari de la seva mort, s'hi col·locà una estela de pedra i marbre on els trets essencials de la seva biografia esculpits. L'espai està envoltat d'arbres i arbusts, bancs per seure, una font i una zona de pàrquing al marge oposat de la carretera.

Tarradellas emocionat va inaugurar el conjunt acompanyat pel familiars de Companys."Vam conviure dos anys i mig any junts, i després d'acomiadar-nos a París, ja no ens vam veure mai més. Sense Companys avui no hauria Generalitat; també sense Companys, Catalunya no existiria, és té de seguir l'exemple, el coratge i la fe d'aquest home", explicà emocionat el president segons relata la crònica de l'acte editada a La Vanguardia. El president republicà finalitzà la seva estada al Tarròs visitant la casa nadiua de Companys,