El brollador modernista Destruït pel franquisme Bookmark and Share
Fonts consultades
- El Vendrell 1936-1939 (Alfons Vidiella, 2000)
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra.-Al capdamunt de la Rambla del Vendrell, espai central de nucli urbà, s'alçà la rèplica d'un brollador d'estètica modernista enderrocat pel franquisme per aixecar-hi un gran monument als Caiguts i reconstruïda gràcies a les aportacions populars un cop restaurada la democràcia. El brollador s'inaugurà el 1907 amb motiu de les obres de la canonada per a la portada de les aigües de la zona de Tomoví al nucli urbà. El seu autor fou Josep Montemar (1861-1935), home de confiança de l'insigne arquitecte Antoni Gaudí. Els vendrellencs van batejar-la amb el nom de la 'cascada' i fou un punt de referència i orgull per la vila fins el 1939. 

L'historiador local, Alfons Vidiella, relata en el seu llibre 'El Vendrell 1936-1939' que en sessió plenària el 4 de maig de 1939, l'ajuntament franquista va decidir aixecar una "una cruz en memoria de los caidos durante dominio rojo, hijos de esta villa". De la cascada només se'n va aprofitar l'eix central i el basament. El 20 de gener de 1940, primer aniversari de l'entrada de les tropes franquista al municipi, es col·locà la primera pedra del monument. El conjunt fou inaugurat el 21 de setembre de 1941 amb l'assistència del governador civil i altres alts càrrecs provincials.

Durant més de 40 anys, el gèlid monument de pedra grisa va dominar la Rambla. L'any 1983 fou enderrocat i 14 anys després, el 1997, la recent creada Associació Amics de la Història del Vendrell va impulsar la campanya de recuperació de la 'cascada' després de cercar tota la informació existent sobre l'antiga estructura. L'Ajuntament de El Vendrell es va fer càrrec de les obres, iniciades a principis de 1998, amb un cost de 5 milions de pessetes.  La cascada fou inaugurada el 23 de juliol de 1998. Té quasi 7 metres d'alçada i tres plataformes.La base, de 6,5 metres de diàmetre, reculll les aigües de les dues plataformes superiors.

La direcció general de Memòria Democràtica de la Generalitat ha col·locat un plafó al costat de l'espai, que forma part de la Ruta del Front al Penedès. En aquest plafó s'aporta informació sobre els hospitals de sang al Penedès,els refugis antiaeris construïts al municipi, l'ocupació franquista i de la mateixa cascada.