Centre de l'Aviació Republicana dels Monjos El Vesper de la Gloriosa Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra.-El municipi de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès, Barcelona) va inaugurar el 24 de juliol de 2011 el Centre d'Interpretació de l'Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA), situat en l'anomenat Parc de la Memòria, una àrea actualment envoltada de vinyes i convertida el 1938 a l'aeròdrom republicà dels Monjos. El centre d'interpretació se situa en un edifici de nova construcció, una reproducció d'un hangar, situat al costat del refugi antiaeri del Serral, un dels que envoltava l'aeròdrom. Es tracta d'un equipament cultural dedicat a explicar la història i el desenvolupament de l'aviació republicana a la guerra civil espanyola (1936-1939), la important intervenció estrangera en els dos bàndols, la guerra aèria al front ia la rereguarda i tots aquells esdeveniments significatius propis del context històric bèl.lic i de l'aviació a Catalunya. Fa especial incidència en els aspectes constructius, humans, organitzatius i de funcionament dels aeròdroms militars.

Amb una museografia didàctica que combina escenografies i peces originals amb recursos multimèdia, el CIARGA mostra continguts locals del camp d'aviació i informació de la construcció d'un aeròdrom republicà, de l'impacte social i territorial que tenia, de quins avions s'hi emplaçaven, dels tallers de muntatge i reparació, i del seu personal, entre altres. Destaca, en aquest sentit, la maqueta a gran escala de dos avions de l'època, una segona maqueta sobre el taller de muntatge d'avions de caça Polikarpov I-15 habilitat a la sala de la Societat La Margaridoia, un simulador de vol, una bomba d'aviació de 250 quilos i diversos audiovisuals, un dels quals en forma de curtmetratge que incorpora imatges digitalitzades rememora un dels bombardeigs franquistes que va patir l'indret.

Inaugurat el juliol de 2011

L'acte inaugural fou presidit per l'alcaldessa dels Monjos, Imma Ferret, el president de l'Institut d'Estudis Penedesencs, Ramon Arnabat, el president de l'Associació d'Aviadors de la República (ADAR), Antoni Vilella, i el director general de Relacions Institucionals de la Generalitat, Joan Auladell. Com a preludi als parlaments, un avió biplà d'època pilotat per un pilot d'Ibèria va realitzar una exhibició davant els aplaudiments de les 200 persones assistents a l'acte, entre ells una delegació madrilenya de l'ADAR. L’acte d’inauguració es va emmarcar dins els els actes de celebració del 75è aniversari de la sublevació militar. En record d'aquells fets s'erigeix al mateix parc de la memòria un monòlit amb els nom de les 12 víctimes civils dels dos atacs.

??Espais de la memòria dels Monjos i El Vesper de la Gloriosa

?A banda del nou centre d’interpretació, Santa Margarida i els Monjos disposa d’un conjunt d’elements patrimonials de la guerra civil espanyola relacionats amb l’aviació republicana, que el 1938 va establir alguna de les seves bases al Penedès. Actualment es conserven diversos refugis antiaeris, alguns d’ells visitables (Serral, Margaridoia i Cal Rubió). També es conserva la caserna del Serral i el cos de guàrdia de Masgranell, alguns espais relacionats amb el muntatge d’avions, com ara la Societat La Margaridoia i la Societat del Cal Rubió, i la presó del castell de Penyafort, destinada a acollir els pilots i tripulacions franquistes capturats pels republicans.??El camp d’aviació dels Monjos va ser durant la guerra un dels aeròdroms més importants de Catalunya, base dels avions de caça republicans: Polikarpov I-15 Xato i Polikarpov I-16 Mosca, des de la primavera de 1938 fins el gener de 1939. L’aeròdrom dels Monjos on s’ubica el CIARGA va formar part, juntament amb els de Santa Oliva, Sabanell i Pacs-Vilobí, del conjunt de camps d’aviació conegut avui com El Vesper de la Gloriosa.

El CIARGA funciona com a centre de referència dels Itineraris de Memòria Democràtica pel Penedès, una xarxa d’espais històrics que abracen les comarques de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf, i estan organitzats temàticament en la Ruta del front, la Ruta del vesper de la Gloriosa i la Ruta de defensa de costes.
La Ruta del Vesper de la Gloriosa està estructurada a partir dels elements patrimonials que resten dels aeròdroms republicans penedesencs durant la Guerra Civil: Santa Oliva, els Monjos, Sabanell i Pacs. La concentració d’aeròdroms republicans en un espai tan petit comportà que el Penedès, l’Alt Camp i l’Anoia fossin coneguts com el Vesper de la Gloriosa, ja que l’enlairament i l’aterratge d’una munió d’avions semblava un eixam de vespes. I “La Gloriosa” és el nom que rebia l’aviació republicana. ?