Westerplatte On tot va començar Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

La península de Westerplatte, a set quilòmetres del centre de Gdansk, fou l'espai on va esclatar la Segona Guerra Mundial, el dia 1 de setembre de 1939. La matinada d'aquell dia, el vaixell cuirassat Schleswig-Holstein va iniciar el bombardeig de l'edifici de guàrdia polonès. Els 182 soldats de la guarnició van resistir durant set dies abans de rendir-se a l'invasor.
 
Sembla ser que molt pocs minuts abans que el cuirassat alemany obrís foc, va rebre l'atac d'una metralladora polonesa col·locada al far (Nowy Port Lighthouse), situat a la riba oposada de la península. Com a resposta, a les 04.45 hores de l'1 de setembre de 1939, el Schleswig-Holstein inicia el bombardeig contra la guarnició polonesa establerta a la península de Westerplatte, a set quilòmetres de Gdansk, i contra el mateix far. A les 04.50 hores, el oficial al capdavant de la guarnició, el major Henry Sucharski, estableix comunicació telefònica amb el comandament de l'armada a Gydnia per informar de l'atac. La segona guerra mundial havia començat.

El bombardegi alemany va ser recolzat de manera simultània per atacs d'infanteria, rebutjats un i altre cop pels defensors polonesos. La guarnició de Westerplatte va resistir però poc a poc van baixar les reserves d'aigua mentre el terreny es cobrir de cràters provocats pels bombardeigs. Els intensos atacs van continuar dia i nit per terra, mar i aire fins que el dia 7 de setembre, a les 10.15 hores, Sucharski va prendre la decisió d'aixecar la bander blanca. La batalla va costat només la vida de 15 soldats polonesos. Els oficials i soldats alemanys que van conquerir la plaça van admetre la valentia dels defensors, tot permetent que Suchasrki mantingués la seva espasa camí de la captivitat.

Avui, l'espai històric manté intacte dins una zona arbrada les restes de l'edifici de guardia número 1, convertida en un petit museu, i les restes del gran edifici de les barraques dels defensors, mig destruït arran dels combats. A seu voltant diverses plaques, làpides i una creu recorden els soldats de la guarnició, liderats per Henryk Sucharski. Una avinguda condueix al visitant fins al centre de la península on es va construir una plaça presidida per un enorme monument en honor als soldats defensors, inaugurat el 1966, en plena època soviètica. L'entrada del petit museu està presidida per dos projectils de 280 mm llençats pel Schleswig-Holstein.