Rodina Mat Una immensa Mare Terra Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra (A.Caralt).-La Rodina Mat o monument a la Mare Terra (Motherland) és, sens dubte, una de les principals icones del triomf de la Unió Soviètica sobre el règim de Hitler durant la Gran Guerra Patriòtica (1941-1945) i un dels millors exemples de la propaganda monumental de l’era soviètica. Erigida a Kyev, ara capital de Ucraïna, la immensa escultura ha dominat durant més de 30 dècades i encara ho fa l’skyline de la ciutat.
Obra de l’escultor ucraïnès Vasyl Boroday, representa a una dona –la Mare Terra- subjectant amb els braços alçats una espasa i un escut.

L’escultura descansa sobre un pedestal cònic de 40 metres d’alçada cobert de lloses de granit. Les seves dimensions són gegantines, la figura de la dona té una alçada de 62 metres i des dels peus fins a la punta de l’espasa que subjecta es superen els 102 metres.

La Rodina Mat està construïda en acer inoxidable i pesa 500 tones. Es va elaborar per seccions, d’entre 25 i 30 tones cadascun d’ells. Un dispositiu especial es va col·locar a la punta de l’espasa per ajudar a neutralitzar els efectes de forts vents sobre el monument. A l’interior de la Rodina Mat es van habilitar dos ascensors, un de vertical i l’altre de diagonal. S’utilitzen per al manteniment de l’escultura i per oferir als turistes panoràmiques privilegiades de la ciutat.

L’escultura presideix el complex memorial dedicat a la història de la Gran Guerra Patriòtica inaugurat a la riba del riu Dnipro el 9 de maig de 1981. El règim soviètic va denominar Gran Guerra Patriòtica el període entre la invasió nazi de la URSS el 1941 fins a la reconquesta del territori perdut i victòria total sobre l’Alemanya nacionalsocialista a la mateixa Berlín.

El complex, a banda de l’escultura, inclou un impressionant museu sobre aquest període amb més de 15.000 objectes, una zona d’exhibició d’armament militar soviètic del segle XX, una flama eterna, un obelisc commemoratiu, una plaça i un passadís d’entrar al museu flanquejada per grups escultòrics lloant les virtuts de l’exèrcit soviètic i del mateix poble.

El complex es situa a la riba oest del Dnipro, a tocar del complex monàstic cristià-ortodox de Kyev Pechersk Lavra, els temples dels quals estan culminats amb les seves característiques cúpules daurades. D’aquesta manera conviuen colze a colze un dels complexos religiosos més sagrats del món ortodox amb un dels principals memorials erigits pel règim soviètic.