Para nostros era el cielo
Para nostros era el cielo

Edicions San Juan de Dios-'Para nosotros era el cielo' relata el periple vital de Patience Darton, una jove infermera britànica, intel·ligent i atractiva, que decideix abandonar la vida convencional de l'Anglaterra dels anys trenta del segle XX per viatjar a Espanya, un país llunyà i destrossat per la guerra. Afiliada als voluntaris de les Brigades Internacionals per cuidar els soldats ferits en les primeres línies del front, es veu immersa en el remolí bèl·lic i també en les apassionants qüestions polítiques de l'època. Els seus horitzons s'amplien per mitjà de trobades amb escriptors i poetes de la talla d'Ernest Hemingway i George Orwell. També coneix i s'enamora de Robert, un brigadista alemany, profundament compromès amb el Partit Comunista i la lluita contra el feixisme. El seu apassionat amor no acaba amb la mort del brigadista al front i Patience, en un intent de portar la torxa dels somnis polítics d'aquest, s'afilia al Partit i durant la Segona Guerra Mundial treballa amb els refugiats. En els anys cinquanta, els seus ideals la porten a treballar a la Xina de Mao i, dècades més tard, de tornada a Espanya, on acaba la seva intensa vida.

La guerra civil espanyola -aquesta prova de foc per les ideologies polítiques dels anys trenta- seguiria ressonant en la vida dels supervivents durant dècades. Ara, quan el conflicte ja no és un simple record per transformar-se en mite, en les cartes de Patience Darton trobem una veu sobre aquesta guerra que perdurarà com un commovedor «testament de joventut» de la generació d'entreguerres. Ser infermera va tenir una importància fonamental en la seva vida i va influir tant en el camí que seguiria com en el seu sentit d'identitat. Les paraules de Patience: «Em vaig convertir a mi mateixa en una persona, en un individu amb una feina i una vida pròpia» no només es fan ressò de la fermesa de caràcter de molts voluntaris que van acudir a Espanya a lluitar contra el feixisme, sinó que revelen també una consciència clarament definida de la força de l'autodeterminació.

Les cartes i els documents inèdits de Patience Darton de les dècades dels trenta a Espanya i dels cinquanta a la Xina constitueixen el nucli d'aquesta biografia, juntament amb el testimoni de les entrevistes gravades i una infinitat de fotografies que il·lustren l'extraordinària vida d'aquesta dona intrèpida, les reflexions íntimes, llanço i independència, tractant-se d'una dona dels anys 30, són sorprenentment contemporànies.

L'autora

Angela Jackson és Doctora en Història i autora de 'Las mujeres británicas y la Guerra Civil española' i viu a Catalunya des de 2001. Ha publicat des de llavors altres llibres en català i anglès producte de les seves investigacions sobre la relació entre la població civil i els voluntaris de les Brigades Internacionals. Com a presidenta de l'associació No Jubilem la Memòria, ha participat en la producció de documentals i altres activitats per recuperar la memòria de la guerra.

Fitxa tècnica

Pròleg: Paul Preston
Traducció: Silvia Komet
Pègines: 280 (232 text i 48 d'imatges)
Format: Rústica
ISBN: 978-84-939878-0-0
PVP: 23 €
Venta online:www.santjoandedeu.edu.es