Europa contra Europa, 1914-1945
Europa contra Europa, 1914-1945

Sinopsi

La Primera Guerra Mundial, que va decidir el destí d'Europa per la força, després de dècades de primacia de la política i de la diplomàcia, ha estat considerada per molts historiadors com l'autèntica línia divisòria de la història europea del segle XX, la ruptura traumàtica amb les polítiques llavors dominants.

El comunisme i el feixisme, sortits d'aquesta guerra, es van convertir primer en alternatives i després en pols d'atracció per intel.lectuals, vehicles per a la política de masses, vivers de nous líders que, pujant del no-res, arrencant des de fora del vell ordre monàrquic i imperial, van proposar ruptures radicals amb el passat.

La destrucció i els milions de morts que la Primera Guerra Mundial va provocar, els canvis de fronteres, l'impacte de la Revolució Russa, i els problemes d'adaptació de milions d'ex combatents, sobretot en els països derrotats, estan en l'origen de la violència i de la cultura de l'enfrontament que es van instal.lar en moltes de les societats d'aquell convuls període.

En aquest llibre s'examinen amb detall, combinant la narració i l'anàlisi, la revolució russa i el sorgiment dels feixismes, els revessos democràtics i els avenços autoritaris, la cultura de l'enfrontament i les conseqüències que tot això va tenir per a un continent que va acabar en 1945 destruït i trencat en mil trossos.

L'autor

Julián Casanova és catedràtic d'Història Contemporània a la Universitat de Saragossa. Autor, entre altres treballs, deAnarquismo y revolución en la sociedad rural aragonesa, 1936-1938 (1985; Crítica 2006), La historia social y los historiadores (Crítica, 1991; edició de butxaca el 2003),La Iglesia de Franco (Crítica , 2005), Anarquismo y violencia política en la España del siglo XX  (2007), República y guerra civil (Crítica, 2007) i, juntament amb Carlos Gil Andrés, Historia de España en el siglo XX (Ariel, 2009). Ha estat professor visitant en prestigioses universitats d'Anglaterra, Estats Units i Llatinoamèrica. De la calle al frente va ser publicat en anglès per Routledge (Londres, 2005) amb el títol Anarchism, the Republic and Civil War in Spain: 1931-1939.