Espías de Franco: Josep Pla y Francesc Cambó
Espías de Franco: Josep Pla y Francesc Cambó

Fórcola Ediciones.- La Guerra Civil espanyola va obligar al catalanisme conservador a una dura elecció entre els militars revoltats i una Generalitat en mans de revolucionaris anarquistes i comunistes. El polític Francesc Cambó i els seus principals col·laboradors, com el periodista Josep Pla i altres personatges no menys coneguts com l'advocat José Bertrán i Musitu, el polític Joan Ventosa i Calvell o l'escriptor Joan Estelrich, van apostar per una decidida però secreta col·laboració amb el quarter general de Salamanca. I ho van fer principalment a través dels informes de la xarxa d'espionatge SIFNE (Serveis d'Informació de la Frontera del Nord-est d'Espanya) que, igual que l'oficina de propaganda exterior camboniana, operava des de França. En ambdues organitzacions va ser peça clau Josep Pla, que va rendibilitzar els contactes que havia establert en els seus temps de corresponsal a l'Europa d'entreguerres i al Madrid de la Segona República, amb monàrquics, republicans, falangistes, separatistes catalans i corresponsals estrangers.

L'autor


Josep Guixà ha pelegrinat a alguns escenaris de la guerra, entrevistat supervivents i familiars dels espies, i, a més, deambulat per diversos arxius oficials a la recerca dels informes de la SIFNE. Aquests informes, inèdits fins ara, llancen nova llum sobre alguns aspectes claus de la guerra: els contactes entre els emissaris franquistes i la facció republicana Estat Català, el paper dels comunistes en la preparació dels «fets de maig» de 1937 o el intent de cop de mà a la Generalitat conegut com «el complot de Casanovas».

I, sobretot, mostren l'obsessió dels homes de la Lliga Catalana perquè la Itàlia mussoliniana -des la qual Cambó movia els fils de la seva organització- no s'enfrontés a la Gran Bretanya en la nova guerra mundial que ja s'albirava en l'horitzó , el que situaria la nova Espanya de militars i «franquistes catalanistes» en el costat ombrívol de la història.

Fitxa tècnica

Col·lecció: Segle XX, 5
Pàgines: 520
ISBN: 978-84-15174-98-1
Format: 13 x 21 cm
Preu: 26,50 €