La cripta de Franco. Viaje por la memoria y la cultura del franquismo
La cripta de Franco. Viaje por la memoria y la cultura del franquismo

Editorial Ariel.- Aquesta és una història de l'Espanya contemporània. De l'Espanya que ens va llegar la guerra civil i que va créixer durant el franquisme. Però es tracta d'una història alternativa, gairebé una biografia, en què es prescindeix de xifres i dates i que està construïda a través del testimoni dels qui la van conèixer.

En el llibre, Treglown discorre per polèmiques recents com la Llei de memòria històrica i l'eliminació de símbols franquistes, per posteriorment retrotreure al passat i revisar els mites franquistes i les seves obres faraòniques; des dels embassaments a la vall dels caiguts. Una memòria en la qual està molt present la cultura, l'art, la literatura que va interpretar el franquisme i que és un dels pilars sobre els quals se sustenta la memòria d'aquella època: obres de Buñuel, de Chillida, de Tàpies, de Ferlosio , de Marías, de Cela, fins i tot Cercas.

Aquesta obra, equànime, sense caràcter llancívol, permet gaudir d'una visió d'Espanya diferent, enriquida per la perspectiva que dóna la distància.

"Un llibre sagaç i suggerent, part diari de viatge, part reflexió sobre com la memòria esdevé en història i part narrativa cultural." Valerie Miles, The New York Times

"Ofereix una suggerent i nova lectura sobre les fites de la cultura espanyola produïts durant el franquisme. (...) La seva primera part és una de les millors introduccions mai escrites sobre la memòria de la guerra espanyola. "Stanley Payne, The Wall Street Journal

L'autor

Jeremy Treglown (Regne Unit, 1946) és un consolidat crític i biògraf. Format a Oxford, ha estat durant molts anys professor a la universitat i editor del Times Literary Supplement, a banda de col·laborar amb altres mitjans. Ha escrit biografies de Roald Dahl, Henry Green i VS Pritchett, i actualment és professor d'estudis de literatura comparada a la Universitat de Warwick.

Autor:
Jeremy Treglown
Editorial:
Any:
2014