Guerreros y traidores/De la guerra de España a la Guerra Fría
Guerreros y traidores/De la guerra de España a la Guerra Fría

Galaxia Gutemberg.-De vegades la història d'un home explica la de molts. El protagonista central d'aquest relat, Bill Aalto, va néixer al Bronx, a Nova York, en el si d'una família d'immigrants comunistes finlandesos. Encantador, violent, borratxo, tendre, valent, va participar en batalles campals contra la policia i els esquirols durant la Gran Depressió, es va incorporar a les Brigades Internacionals i va viatjar a Espanya per combatre a la guerra civil, on va realitzar les majors gestes. Després, va patir la persecució de McCarthy, es va apuntar en l'OSS a les ordres de William Donovan, per lluitar contra els nazis. Va ser traït pels seus companys comunistes per ser homosexual i va viatjar per Europa, assetjat per l'FBI, abans de tornar als Estats Units, on va morir com un marginat

Per les pàgines d'aquesta història desfilen seus camarades, com Milton Wolff o Irving Goff, William Donovan, artífex de la lluita contra els nazis en la seva rereguarda, poetes de l'altura de W. H. Auden i James Schuyler, amb els quals va conviure. I no falten periodistes llegendaris com Ernest Hemingway , Robert Capa, John Dos Passos i Herbert Matthews  o agents soviètics i camperols espanyols .

Una narració literària trepidant, amb la base històrica més rigorosa, com només Jorge Martínez Reverte és capaç de construir. Una manera que ha estat elogiada, entre d'altres, per Antony Beevor.

L'autor

Jorge M. Reverte (Madrid, 1948) és periodista, historiador i novel·lista. Com a periodista ha col·laborat amb Cambio 16 , La Calle , El Periódico de Catalunya , TVE i El País. El 2009 va rebre el Premi Ortega i Gasset pel seu reportatge «Una muerte digna» . Com a historiador ha publicat, amb gran èxit de crítica i vendes  una sèrie de llibres entre els quals destaquen les diverses edicions de La batalla del Ebro (més de 100.000 exemplars venuts a Espanya) , Hijos de la guerra , La batalla de Madrid, La caída de Cataluña (per la qual va rebre el Premi Terenci Moix al millor assaig internacional de 2006), El arte de matar, Soldado de poca fortuna, La División Azul y La furia y el silencio. Com a novel·lista ha publicat una dotzena d'obres, entre les quals es troben les de la saga del periodista Julio Gálvez .

254 pp. | 19 €

Autor:
Jorge M. Reverte
Editorial:
Any:
2014