Mac-Pap: Memoir of a Canadian in the Spanish Civil War
Mac-Pap: Memoir of a Canadian in the Spanish Civil War

New Star Books-Ron Liversedge no va poder quedar-se quiet davant la la crida de les Brigades Internacionals. Veterà de la Gran Guerra, la Gran Depressió del Canadà, i de desenes de batalles per la justícia social, volia anar a Espanya per lluitar contra l'atac de Franco a la jove república espanyola. Era la primavera de 1937; Liversedge tenia gairebé 40 anys.

La crida es va produir el Primer de Maig. Liversedge va deixar Vancouver, en un viatge clandestí a través d'Amèrica del Nord, fins a un vaixell on va topar amb la mort de seguida quan va ser bombardejat per un submarí feixista. A Espanya va rebre la formació rudimentària dels voluntaris internacionals.

Mal preparats i mal equipats, Liversedge i els seus companys al batalló Mackenzie-Papineau van ser llançats a primera línia de front a Fuentes de Ebro di en una successió de demolidoras batalles, constantment colpejats per l'envestida feixista, fins a l'èxode definitiu des de Barcelona.

Les memòries de Liversedge d'aquests dos anys, escrites a la dècada dels 60, és un relat fascinant des de l'ull d'un soldat de la vida i mort al front, d'un fascinant elenc de personatges de la lluita espanyola, dels estralls de la guerra a Espanya i la seva gent, i de les raons que van portar a milers de canadencs a allistar voluntaris.

Després de gairebé mig segle, el relat il·luminador de Ronald Liversedge, ricament anotat i il·lustrat, s'edita per primera vegada.

Sobre Ronald Liversedge

Ronald Liversedge, nascut 1899 a Bradford (Anglaterra), dues vegades ferit en la Primera Guerra Mundial, va emigrar al Canadà el 1927. Comunista compromès, immediatament va participar en la resistència contra l'atur i els camps de refugiats. Després d'Espanya, va passar la major part de la seva vida treballant com registrador a l'illa de Vancouver. Va morir el 1974.

Autor:
Ronald Liversedge, David Yorke
Editorial:
Any:
2013