El veterano
El veterano

Ático dels Libros. - Un testimoni fonamental sobre la barbàrie dels camps de concentració nazis.En 1934 , el jove comerciant suís Carl Schrade és arrestat a una cafeteria a Berlín per criticar Hitler i enviat a un camp de concentració . Romandria pres al cruel sistema de camps de concentració nazis fins a la derrota definitiva d'Alemanya en 1945 .

El veterà és el testimoni d'aquests onze anys terribles: Schrade descriu l'evolució del sistema de camps de concentració com només pot fer-ho qui l'ha patit . Treballs extenuants , humiliacions , violència gratuïta , malalties i relacions humanes marcades per la negació de la pròpia humanitat: Schrade compte el que ha vist i viscut i ens trasllada a l'infern que van ser llocs com Buchenwald o Sachsenhausen .

Abans de morir  Schrade va confiar aquest commovedor i important document al seu amic Jehan Knall-Demars, figura històrica de la resistència francesa . El text va romandre ocult durant gairebé setanta anys fins que va veure la llum a França en 2011, convertint-se en un veritable esdeveniment editorial , a l'altura del descobriment dels manuscrits d'Irène Némirovsky .

L'autor

Carl Schrade va néixer a Zuric en 1896. Després de la Primera Guerra Mundial va iniciar la seva carrera de comerciant, i visitava Alemanya sovint per motius de treball. En 1934, durant un d'aquests viatges, va ser arrestat davant una cafeteria berlinesa per haver pronunciat unes frases crítiques contra el govern de Hitler.

Des d'aquest moment, Carl Schrade va iniciar una odissea d'onze anys a través dels escenaris més cruels del règim nazi : els camps de concentració . Schrade sobreviure als camps de Lichtenberg , Esterwegen , Sachsenhausen , Buchenwald i Flossenbürg , fins que va ser alliberat després de la victòria dels Aliats .

En 1946 va prestar testimoni en el procés de Dachau contra el metge nazi Heinrich Schmitz , responsable de les atrocitats comeses contra els malalts del camp de Flossenbürg.

Abans de tornar a Suïssa , Schrade va buscar refugi a Niça, a casa del seu amic Jehan Knall-Demars, a qui confiar el magnífic document que conté les memòries dels seus més de deu anys en els camps nazis, i que no va veure la llum fins 2011, any de la seva publicació a França. Carl Schrade va morir el 1974 després d'una llarga malaltia.

Fitxa tècnica

Títol: El veterano
Autor: Carl Schrade
Traductora: Claudia Casanova
PVP: 20,00 €
Format: 13x21 cm, 320 pàg.
Posada a la venda: 4 setembre 2013
ISBN: 978-84-939719-5-3

Autor:
Carl Schrade
Any:
2013